Σαν σήμερα: Το 1979, ο Stan Barrett σπάει το φράγμα του ήχου στην ξηρά [video]

Σαν σήμερα: Το 1979, ο Stan Barrett σπάει το φράγμα του ήχου στην ξηρά [video]

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1979, ο χολιγουντιανός κασκαντέρ Stan Barrett σπάει το φράγμα του ήχου με αυτοκίνητο, ρεκόρ ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, ως εκ τούτου ούτε επισημοποιήθηκε.

17 Δεκεμβρίου 1979: Ο Stan Barrett, στάντμαν του Hollywood, με ένα πυραυλοκίνητο όχημα στην αεροπορική βάση Edwards στην California, γίνεται ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, σπάζοντας το φράγμα του ήχου στην ξηρά.

Ωστόσο, δεν το ρεκόρ του δεν επισημοποιήθηκε ποτέ. Τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν ενεργά εκείνη τη στιγμή ήταν τα μόνα που κατέγραψαν τη μέγιστη ταχύτητα του Barrett -1.190,37 km/h σύμφωνα την πιο αξιόπιστη μέτρηση- αλλά ήταν μόνο μια εκτίμηση. Επίσης, ο Barrett οδήγησε μόνο το πυραυλοκίνητο αυτοκίνητό του μόνο προς μία κατεύθυνση και όχι προς τις δύο όπως απαιτείται για να αναγνωριστεί επίσημα ένα ρεκόρ. Επιπλέον, κανένας από τους θεατές δεν άκουσε την ηχητική έκρηξη κατά την καταγραφή της προσπάθειας.



Ο Barrett ήταν ένας 36χρονος κασκαντέρ και πρώην πρωταθλητής «Golden Glove» στα ελαφρά βάρη που είχε μυηθεί στου αγώνες αυτοκίνητων από τον Paul Newman το 1971. Να σημειώσουμε ότι η σχέση Barrett- Newman δημιουργήθηκε όταν ο πρώτος ντουμπλάριζε το δημοφιλή ηθοποιό στο φιλμ «Sometimes a Great Notion» -γνωστό και ως «Never Give A Inch»- του 1970, που στις ελληνικές αίθουσες είχε παιχτεί υπό τον τίτλο «Οι ατρόμητου».

Το όχημα του Barrett, το Budweiser Rocket των 800 χιλιάδων δολαρίων, ανήκε στον πιο ακριβοπληρωμένο στάντμαν της εποχής, τον Hal Needham. Και ο ίδιος οδηγός αγώνων, είχε σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά λίγους μήνες πριν, στα Bonneville Salt Flats. Το Budweiser Rocket φορούσε πυραυλοκινητήρα 48.000 ίππων, ενώ έπαιρνε και επιπλέον ώση 12.000 ίππων από ένα στρατιωτικό πύραυλο Sidewinder. Αφού πέρασε εμπρός από τις συσκευές μετρήσεων, ο Barrett άνοιξε και ένα αλεξίπτωτο για να τον βοηθήσει στην επιβράδυνση. Συνολικά, χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να διασχίσει τα 9,2 km της λεκάνης της λίμνης.

Δυστυχώς, τα ταχύμετρα των καταγραφέων εδάφους δυσλειτούργησαν και αντί να μετρήσουν την ταχύτητα του Budweiser Rocket κατέγραψαν ένα διερχόμενο φορτηγό που περνούσε με 61 km/h! H τελική εκτιμώμενη ταχύτητα ήρθε από την Πολεμική Αεροπορία, της οποίας τα ραντάρ φαινόταν να δείχνουν ότι το Rocket «ίσως να πέρασε το φράγμα του ήχου».

Η διαμάχη για το πόσο γρήγορα μπορεί να πήγε ο Barrett στην πραγματικότητα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 1997, όταν ένας άλλος οδηγός, σε ένα βρετανικό όχημα με το όνομα Thrust SSC, ξεπέρασε στην ξηρά το Mach1 και έγινε επισήμως το πρώτο που έσπασε το φράγμα του ήχου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube