Σαν σήμερα: Το 1899, επιτυγχάνεται νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά

Σαν σήμερα: Το 1899, επιτυγχάνεται νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά

Στις 17 Ιανουαρίου του 1899, ο Camille Jenatzy πέτυχε νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δικής του σχεδίασης.

Ο Camille Jenatzy έθεσε εκ νέου το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος, το GCA Dogcart.

Το νέο ρεκόρ που έγινε στο Πάρκο της Achères, κοντά στο Παρίσι, ήταν 66,7 km/h. Ωστόσο, την ίδια μέρα, ο κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ, κόμης Gaston de Chasseloup-Laubat, ανέβασε την επίδοση στα 70,31 km/h με μια ηλεκτρική Jeantaud Duc.

Ο «πόλεμος» όμως μεταξύ των δύο τους δεν είχε τελειώσει. Στις 27 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, ο Camille Jenatzy θα έθετε εκ νέου το ρεκόρ με 80,35 km/h με το γνωστό GCA Dogcart, για να απαντήσει ο de Chasseloup-Laubat στις 4 Μαρτίου με 92,8 km/h με μια αεροδυναμική Jeantaud Duc Profilée. Ο Jenatzy ξαναπήρε το ρεκόρ στις 29 Απριλίου με 105,9 km/h πάνω σε ένα CITA No 25 με το προσωνύμιο «La Jamais Contente» -Η Ανικανοποίητη.

Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που ένα «αυτοκίνητο» ξεπερνούσε τα 100 km/h και η τελευταία που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πετύχαινε το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά. Μέχρι το 1963, τα ρεκόρ θα επιτυγχάνοντο είτε από ατμοκίνητα είτε από αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το 1963, ο Craig Breedlove θα πετύχαινε το πρώτο ρεκόρ ταχύτητας με όχημα που φορούσε κινητήρα τζετ. Στη συνέχεια δε τα ρεκόρ θα ανήκαν σε αυτοκίνητα που κινούνταν είτε από κινητήρα τζετ είτε από πυραυλοκινητήρα.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1949, το πρώτο Volkswagen Beetle πάτησε σε αμερικανικό έδαφος. Το μικρό Volkswagen, ένα ανθεκτικό αυτοκίνητο σχεδιασμένο από τον Ferdinand Porsche κατόπιν αιτήματος του Αδόλφου Χίτλερ, προοριζόταν να γίνει μακρόβιο ΙΧ για το μέσο Γερμανό. Ύστερα την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, το VW Beetle παρέμεινε ένα δημοφιλές αυτοκίνητο και η φήμη του για προσιτή αξιοπιστία το κατέστησε μια κερδοφόρα εξαγωγή.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube