Σαν σήμερα: Το 1937 πέταξε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο [video]

Σαν σήμερα: Το 1937 πέταξε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο [video]

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1937, ο πρώτος επιτυχημένος συνδυασμός αυτοκινήτου και αεροπλάνου έκανε την πρώτη πτήση του.

Κατασκευασμένο από την Westerman Arrowplane Corporation στη Santa Monica στην California, το ιπτάμενο αυτοκίνητο ονομάστηκε Arrowbil και μπορούσε να πιάσει ταχύτητα 193 km/h εν πτήσει και 113 km/h στο δρόμο.

Σχεδιασμένο από τον αεροναυπηγό Waldo Dean Waterman, προήλθε από το πρωτότυπο Arrowplane, ένα πρότζεκτ για το σχεδιασμό ενός απλού, εύκολου στην πτήση και χαμηλού κόστους αεροσκάφους.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1948, έξι ημέρες ύστερα από τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα, η NASCAR συστάθηκε επισήμως ως National Association for Stock Car Racing, με το διοργανωτή αγώνων Bill France ως πρόεδρο. Από την αρχή, οι αγώνες stock car είχαν τεράστια αποδοχή και δημιούργησαν εξίσου μεγάλη βάση από φαν. Όπως λέει ο θρύλος, το σπορ εξελίχθηκε από τους Νότιους λαθρεμπόρους ποτών που μετέφεραν παράνομα το εμπόρευμά τους κατά την Ποταπαγόρευση σε φτιαγμένα Ford για να ξεφεύγουν από την Αστυνομία. Η NASCAR όμως, μεταπολεμικά, έδωσε τη σπορ υπόσταση και τη νομιμότητα που χρειαζόταν το αυτοκινητικό κομμάτι του θρύλου.



Ο άνθρωπος που συνειδητοποίησε ότι η αναγνώριση του «προϊόντος» θα αύξανε τον ενθουσιασμό για το σπορ ήταν ο Bill France. Ήθελε οι φαν να βλέπουν τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν στους δρόμους να αγωνίζονται στην πίστα. Μέχρι το 1949, όλα τα προπολεμικά μοντέλα είχαν ξαναμπει σε παραγωγή (η παραγωγή τους είχε σταματήσει λόγω της πολεμικής προσπάθειας), οπότε η NASCAR διεξήγαγε ένα αγώνα μήκους 150 μιλίων στο Charlotte Speedway για να παρουσιάσει τη δική της Grand National Division. Ο αγώνας περιοριζόταν στα πιο πρόσφατα μοντέλα χωρίς μετατροπές. Η NASCAR εκείνη τη χρονιά πραγματοποίησε εννέα μεγάλους εθνικούς αγώνες.

Μέχρι το τέλος του έτους, ήταν φανερό ότι τα αυστηρά στοκ αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να αντέξουν στο «σφυροκόπημα» των αγώνων Grand National, οπότε η NASCAR συνέταξε κανονισμούς για να καθορίσει τις βελτιώσεις που οι οδηγοί θα μπορούσαν να κάνουν στα αυτοκίνητά τους. Έτσι γεννήθηκαν οι αγώνες για βελτιωμένα stock car.



Ξεκινώντας από το 1953, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επένδυσαν σημαντικά σε ομάδες αγωνιστικών αυτοκινήτων, πιστεύοντας ότι τα καλά αποτελέσματα στην πίστα θα μεταφράζονταν σε καλύτερες πωλήσεις στις εκθέσεις. Το 1957, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι αυστηρότεροι κανόνες της NASCAR ανάγκασαν τα εργοστάσια να εγκαταλείψουν τη διοργάνωση. Σήμερα, οι αγώνες NASCAR είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη διοργάνωση όσον αφορά τους θεατές στην Αμερική.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1976, άνοιξε τις πύλες του το Chicago Auto Show με θέμα την οικονομία και πάνω από 700 αυτοκίνητα βρίσκονταν στα σταντ των κατασκευαστών. Η ακτινωτή διάταξη του δεύτερου ορόφου στο Σαλόνι δεν είχε μόνο Ford, Chevrolet και Dodge, αλλά και Toyota, Mercedes-Benz, Volkswagen, British Leyland, MG, Triumph και Jaguar. H Subaru πίστωνε το τετρακίνητο στέισον που είχε φέρει με το σλόγκαν «Το οικονομικό αυτοκίνητο για την οικονομία του σήμερα», ενώ το VW Golf (Rabbit για την Αμερική) διαφημιζόταν ως «Το καλύτερο αυτοκίνητο κάτω από τα $3.550». Ακόμα και η Rolls-Royce αποκαλούσε τον εαυτό της «Το απροσδόκητα οικονομικό αυτοκίνητο το 1976».



Στις 21 Φεβρουαρίου του 2003, το νέο VW Beetle Cabriolet λανσαρίστηκε στη Γερμανία, ενώ υπήρχαν ήδη 3.300 προπαραγγελίες, με την τιμή του να ξεκινά από τις €19.750. Στα στάνταρ στοιχεία ασφαλείας περιλαμβάνονταν αυτόματα αναπτυσσόμενο σύστημα προστασίας από ανατροπή, ESP, τέσσερις αερόσακοι, ειδικά μονωμένη υφασμάτινη κουκούλα, ηλεκτρικά παράθυρα γύρω γύρω και τηλεχειριζόμενο κεντρικό κλείδωμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube