Όταν η Chrysler αγόρασε τη Lamborghini

Όταν η Chrysler αγόρασε τη Lamborghini

Στις 23 Απριλίου 1987, η Chrysler αγόρασε τη Lamborghini, δίνοντας ανάσα και μακροημέρευση στον ιταλικό «Ταύρο» που αλλιώς σήμερα μπορεί να μην υπήρχε.

Οι αδελφοί Mimran, δισεκατομμυριούχου Ελβετοί επιχειρηματίες, που έκαναν μια περιουσία από την παραγωγή ζάχαρης και τις τραπεζικές επιχειρήσεις, ήταν και οι μόνοι άνθρωποι που έβγαλαν χρήματα, όντες ιδιοκτήτες της Lamborghini.

Και σαν χθες, στις 23 Απριλίου του 1987, πούλησαν το μανιασμένο ιταλικό Ταύρο στην Chrysler για $25,2 εκατομμύρια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ιταλική περιπέτεια της Chrysler με τη FIAT σε ένα διηπειρωτικό σκάνδαλο δεν συνέβη για πρώτη φορά μεταξύ Ιταλίας και Auburn Hills. Η Chrysler, που είχε ερωτική εμμονή στα ανοιχτά βολτάδικα αυτοκίνητα είχε ήδη κοινό τόπο εξέλιξης και ιδιοκτησιακής σχέσης με τη Maserati –θυμηθείτε εκείνο το ανεκδιήγητα εφιαλτικό Chrysler TC-, αγόρασε τη Lamborghini από τους αδελφούς Mimran και άμεσα επένδυσε το διπλάσιο ποσό της αγοράς στην Sant’Agata. «Η Lamborghini είναι γνωστή στους αυτοκινητικούς κύκλους για τα οικονομικά προβλήματά της», σημείωναν τότε οι New York Times, και συμπλήρωναν: «Η Chrysler πλήρωσε μόνο ένα μικρό ποσό για τους 300 εργαζομένους της εταιρείας».

Εκείνη την εποχή, η Lamborghini κατασκεύαζε τρία αυτοκίνητα: Την Countach, τη Jalpa, ένα «μικρό ταύρο», κεντρομήχανο με V8 και το LM002. Ένα τζιποειδές το οποίο οι αδελφοί Mimran παρουσίασαν σε όλον τον κόσμο και του οποίου το αρχικό πρωτότυπο φορούσε 5,9λιτρο V8 της Chrysler.

Η αποτίμηση της εξαγοράς αυτής; Κατά τη γνώμη μας θετική. Διότι χωρίς τα χρήματα της Chrysler, η Lamborghini δεν θα είχε προχωρήσει με την Countach, επικαθορίζοντας εκείνη την αύρα του κινδύνου, της γοητείας και του πολιτικώς μη ορθού που έγιναν το χαρακτηριστικό γνώρισμά της. Και δεν θα ξεπηδούσε ποτέ από τα πόστερ που κρέμονταν στους τοίχους του δωματίου μας. Και δεν θα είχε φτιάξει ποτέ την Diablo

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube