288 GTO Evoluzione, F40 Competizione και μια… απλή F40: Το απόλυτο Ferrari video

288 GTO Evoluzione, F40 Competizione και μια… απλή F40: Το απόλυτο Ferrari video

Όποια κι αν είναι η αφορμή για αυτό το video, μια 288 GTO Evoluzione, μια F40 Competizione και μια… απλή F40, στο στούντιο και στην πίστα, αρκούν για ένα αριστούργημα.

Η Ferrari γιορτάζει τα 30 χρόνια της F40 φέτος, ενός αυτοκινήτου που σπάει ταμία στις δημοπρασίες και είναι το πολύτιμο πετράδι κάθε σοβαρής συλλογής υπεραυτοκινήτων στον πλανήτη. Αλλά η Ferrari δεν την έφτιαξε για να γίνει επένδυση.

Αντίθετα, δημιουργήθηκε ως ένα αγωνιστικό πρωτότυπο για το δρόμο, βασισμένο σε ένα τέρας του Group B. Στην ουσία ήταν ένα καπρίτσιο του ίδιου του Enzo και των μηχανικών του. Άλλωστε είναι το τελευταίο αυτοκίνητο για το οποίο ο ίδιος ο Γέρος έβαλε την υπογραφή του.

Δείτε ακόμη 160 φωτογραφίες για τα 30 χρόνια της Ferrari F40

Η 288 GTO δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί στο Group B. Ακούγεται τρελό η Ferrari να ήθελε να συμμετάσχει σε ράλι, όμως η δημοτικότητα του WRC στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ακριβώς λόγω των εξωφρενικών αυτοκινήτων, θα μπορούσε να δρομολογήσει αυτή την εξέλιξη. Όμως το Group B καταργήθηκε το 1986 και έτσι η Ferrari αξιοποίησε την δουλειά που είχε ήδη κάνει με την εξέλιξη της 288 μετατρέποντάς την σε ένα υπέροχο σκληροπυρηνικό μοντέλο δρόμου. Θα λέγαμε, το πρώτο hypercar, με τα δεδομένα της εποχής, το οποίο κατασκευάστηκε σε 272 αντίτυπα.

Δείτε ακόμη Η γυμνή ομορφιά της Ferrari F40




Το 1987 κατασκευάστηκαν πέντε 288 GTO Evoluzione και πάνω σε αυτές εξελίχθηκε η αγωνιστική F40, με τον διτούρμπινο V8 να αποδίδει 650 άλογα για... 940 kg. Για την έκδοση δρόμου ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην σχολαστική εξέλιξη της αεροδυναμικής και στο στήσιμο της ανάρτησης. Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, στην αρχή το εργοστάσιο δεν ενδιαφέρονταν να τρέξει την F40, και η Michelotto ανέλαβε την εξέλιξη και υποστήριξη. Δημιουργήθηκαν μάλιστα δύο εκδόσεις κινητήρα, ανάλογα με το είδος των αγώνων, με μια ισχυρότερη 760 ίππων να έρχεται να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών. Τα πρώτα αυτοκίνητα βγήκαν από το εργοστάσιο ως F40 LM ενώ για τις υπόλοιπες 17 προτιμήθηκε το Competizione.   

Δείτε ακόμη Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Ferrari F40



Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube