Η συγκινητική ιστορία της τελευταίας Iso [video]

Η συγκινητική ιστορία της τελευταίας Iso [video]

H Iso Grifo 90 παρουσιάστηκε το 1991 και… χάθηκε. Ένας φαν της μάρκας ξαναβρήκε το πρωτότυπο και το έκανε αυτοκίνητο όπως το ήθελε ο Rivolta.

Ο Piero Rivolta συνέλαβε την ιδέα της Iso Grifo 90 στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε το 1991 σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ιταλικής μάρκας υπεραυτοκινήτων.

Το πρωτότυπο ήταν σχεδιασμένο από τον θρυλικό Marcello Gandini, ενώ η εξέλιξη του κινητήρα (Corvette Callaway twin-turbo) και του σωληνωτού πλαισίου επρόκειτο να ανατεθεί στον Dallara.

O Rivolta σχεδίαζε να λανσάρει το αυτοκίνητο στην αγορά το 1994 και να κατασκευάζει 200 Iso Grifo 90 το χρόνο (παράλληλα με τα πούλμαν που έφτιαχνε), αλλά το σχέδιο ναυάγησε πριν παραχθεί το πρώτο αυτοκίνητο. Η Grifo 90 είχε ξεχαστεί μέχρι που ο Federico Bonomelli ανακάλυψε το γνήσιο πρωτότυπο και αποφάσισε να βάλει το αυτοκίνητο σε παραγωγή.

Ο Bonomelli είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της Mako Shark, ηγέτιδας ιταλικής εταιρείας στα ανθρακονήματα, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος φαν των Iso Rivolta.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μάρκες που έσβησαν: ISO Rivolta 1953-1975

Το ορίτζιναλ πρωτότυπο ήταν ξύλινο, χωρίς μηχανικά μέρη, ούτε καν γύριζαν οι τροχοί. Ο Bonomelli πήρε την έγκριση του Rivolta για να κατασκευάσει ένα νέο, λειτουργικό πρωτότυπο που να μένει πιστό στην αρχική ιδέα.

Το πρωτότυπο είναι βασισμένο σε μια Corvette C5 Z06 με τον κινητήρα V8 βελτιωμένο στους 490 ίππους. Η κατασκευή από διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και ανθρακόνημα, φυσικά) διατήρησε το βάρος χαμηλά, στα 1.200 κιλά, οπότε το πρωτότυπο μπορεί να πιάσει τα 100 km/h από στάση σε 3,6” και να φτάσει τα 300 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Legends: ISO Rivolta Lele 1969-1974


Η κατασκευή και εξέλιξη του πρωτοτύπου πήρε πέντε χρόνια και, όταν ολοκληρώθηκε το 2010, η οικονομική κρίση σοβούσε. Κουρασμένος και απογοητευμένος, ο Bonomelli αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατασκευή 9-10 αυτοκινήτων, όπως σχεδίαζε αρχικά.

Το ένα και μοναδικό πρωτότυπο όμως υπάρχει, και δουλεύει. Και καθώς ο Rivolta έχει δηλώσει πως έτσι ακριβώς ήθελε να είναι η Grifo 90, μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι πραγματικά η τελευταία Iso…

[Πηγές: Iso Rivolta Chronicles, Petrolicious]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube