Η ιστορία της BMW Σειρά 5 (Ε28) [video]

Η ιστορία της BMW Σειρά 5 (Ε28) [video]

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς με την ιστορία της 5άρας, ασχολείται με την δεύτερη γενιά του μοντέλου που παρουσιάστηκε το 1981.

Η δεύτερη γενιά της Σειράς 5 της BMW παρουσιάστηκε το 1981 και αισθητικά διέφερε ελάχιστα από την πρώτη Ε12 που είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο.

Οι σημαντικότερες όμως αλλαγές εντοπίζονται κάτω από το αμάξωμα. Η καμπίνα είχε ανασχεδιαστεί και διέθετε ένα ολοκαίνουριο ταμπλό με εντονότερο οδηγοκεντρικό προσανατολισμό.

Κατά τη διάρκεια εξέλιξης της δεύτερης γενιάς της 5άρας, πάρθηκαν αρκετές σημαντικές αποφάσεις από τους μηχανικούς. Έπρεπε το αυτοκίνητο να αποκτήσει ακόμα καλύτερη ποιότητα λειτουργίας, βελτιώνοντας παράλληλα τα οδικά του χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ   Η ιστορία της Σειράς 5 της BMW [video]

Για την συνολική βελτίωση της νέας τότε γενιάς της 5άρας επιστρατεύθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ η τοποθέτηση προαιρετικά του συστήματος ABS, ανάγκασε τους μηχανικούς να προχωρήσουν σε κάποιες «πατέντες» για να εξαλείψουν τον έντονο κραδασμό που έφτανε στο τιμόνι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ   Οδηγούμε τη νέα BMW 530d

Τέλος, η ιστορία της BMW 5 E28 έχει σημαδευτεί από τον 6κύλινδρο τουρμποντίζελ της 524td που της χάρισε και τον τίτλο του ταχύτερου πετρελαιοκίνητου ευρείας παραγωγής με τελική ταχύτητα 180 km/h, καθώς και από τις εκδόσεις e (από το ελληνικό γράμμα ήτα) που μεταφράζεται σε Efficiency. H ιδέα για τις συγκεκριμένες εκδόσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα, μιας οι μηχανικοί πήραν τον 2λιτρο 6κύλινδρο κινητήρα που απέδιδε 129 ίππους στις 6.000 rpm, και τον έκαναν 2.7 με την ίδια ισχύ αλλά στις 4.250 rpm.

Η παραγωγή της BMW 5 Ε28 τερματίστηκε το 1988 και κατάφερε να πουλήσει 722.000 μονάδες.

[Πηγή: BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube