Η ιστορία της ασφάλειας στο αυτοκίνητο [video]

Η ιστορία της ασφάλειας στο αυτοκίνητο [video]

Ένα ταξίδι 9 λεπτών στην ιστορία του αυτοκινήτου και της ασφάλειας, με επίκεντρο τη συμβολή της Mercedes-Benz.

Αν κάποιος κρίνει μια αυτοκινητοβιομηχανία από τα επιτεύγματά της και τις καινοτομίες που εισήγαγε στην αυτοκίνηση, τότε θα πρέπει να είναι πολύ μεροληπτικός για να μην παραδεχτεί τη μεγάλη συμβολή της Mercedes-Benz.

Το παρακάτω video, που παρουσιάζει το κανάλι Veritasium του YouTube, ξεκινά με μια βόλτα πάνω σε αυτό που θεωρείται ευρέως ως το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο. Και συνεχίζει με την παρουσίαση και επεξήγηση κάποιων από τα συστήματα ασφάλειας που εφεύρε και καθιέρωσε η Mercedes-Benz στην 130χρονη ιστορία της.

Το Benz Patent-Motorwagen με το οποίο ξεκινά η παρουσίαση είναι στην πραγματικότητα μια ρέπλικα (αλλά ακριβέστατη) της πρώτης άμαξας που την κινούσε ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 1886 και είναι γνωστό ως το πρώτο αυτοκίνητο.

Όπως φαίνεται στο video, όταν κινείσαι με αυτό δείχνει πολύ πιο γρήγορο από τα 16 km/h που ήταν η τελική του ταχύτητα. Όμως, 15 χρόνια αργότερα η Mercedes κατασκεύαζε αυτοκίνητα που έπιαναν πενταπλάσια ταχύτητα, 80 km/h, και το 1928 έφταναν τα 192 km/h, δηλαδή ήταν πιο γρήγορα από κάμποσα σημερινά αυτοκίνητα.

Όμως με την αύξηση της ταχύτητας, αλλά και του αριθμού των αυτοκινήτων στους δρόμους, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα τροχαία ατυχήματα και να γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Γι’ αυτό, κυρίως από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η Mercedes-Benz άρχισε να εφευρίσκει και να εξελίσσει τεχνολογίες ασφάλειας που θεωρούμε σήμερα δεδομένες, όπως οι ζώνες ελεγχόμενης  παραμόρφωσης του αμαξώματος, τα φρένα με ABS και οι αερόσακοι ασφαλείας.

Οι τεχνολογίες παθητικής ασφάλειας συμπληρώθηκαν και με αντίστοιχες ενεργητικής ασφάλειας, για να φτάσουμε στην ημιαυτόνομη οδήγηση του σήμερα και στην αυτόνομη του αύριο. Με τη Mercedes-Benz ακόμη στην πρωτοπορία, αν και άλλες φίρμες έχουν πλέον ανέβει σε παρόμοιο επίπεδο.

[Πηγή: Veritasium μέσω Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube