Γνωρίζετε το… δικινητήριο Citroën 2CV Sahara; [video]

Γνωρίζετε το… δικινητήριο Citroën 2CV Sahara; [video]

Από το 1960 ως το 1968 η Citroën έφτιαχνε ένα δικινητήριο 2CV. Ένας απόγονός του έτρεξε στο Dakar του 2007.

Αυτό το δικινητήριο 2CV του 1963 λέγεται “BiBip 2 Dakar” και είναι το πνευματικό παιδί του Stéphane Wimez, η εταιρεία του οποίου παράγει αυθεντικά ανταλλακτικά για αυτό το θρυλικό γαλλικό αυτοκίνητο.

Μετά τον πόλεμο η Citroën γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το 2CV δεν είχε αρκετή δύναμη, αλλά αντί να βάλει στο αυτοκίνητο έναν ισχυρότερο κινητήρα, έβαλε έναν δεύτερο. Και έτσι προέκυψε το… Sahara. Ήταν τετρακίνητο, αφού στο κανονικό προσθιοκίνητο 2CV με τον κινητήρα εμπρός, προστέθηκε ένα δεύτερο μοτέρ πίσω το οποίο οδηγούσε τους πίσω τροχούς. Είχε δύο κιβώτια ταχυτύτων, ξεχωριστά. Τα οποία λειτουργούσαν ταυτόχρονα, συνδεδεμένα με ένα μοχλικό που περνούσε ανάμεσα από τα καθίσματα. Κάθε κινητήρας μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα, οπότε στην πράξη, αυτό το 2CV μπορούσε να είναι μόνο πισωκίνητο, μόνο προσθιοκίνητο ή τετρακίνητο. Ανάλογα με το ποιον και… πόσους κινητήρες είχες ενεργοποιήσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Citroën 2CV Type A 1948-1953

Οι κινητήρες εκείνης της εποχής ήταν 425 cc και εξαιρετικά αδύναμοι. Το Sahara παρότι είχε δύο κινητήρες ίσως ήταν πιο αργό από το κανονικό 2CV, λόγω του αυξημένου βάρους των δύο συνόλων κινητήρα-μετάδοσης και των αντιστάσεων από τις μηχανικές τριβές της μετάδοσης.

Κόστιζε τα διπλάσια χρήματα από ένα κανονικό 2CV και κατασκευάστηκαν μόνο 694 αντίτυπα. Πολλοί ευρηματικοί μηχανικοί βρήκαν τρόπους να βελτιώσουν την ικανότητα του 2CV εκτός δρόμου. Ακόμη και προσαρμόζοντας πάτωμα από Méhari 4x4 σε αμάξωμα 2CV.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που βλέπουμε στο video, με απόδοση μόλις 90 ίππων, είναι μια ρέπλικα κατασκευασμένη στις αρχές του 2000. Και αγωνίστηκε στο Dakar του 2007.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube