FIAT του 1905 με ροπή 414,8 kgm πάει με τις πάντες [video]

FIAT του 1905 με ροπή 414,8 kgm πάει με τις πάντες [video]

Παρότι πρώιμο παράδειγμα ακραίας αυτοκινητικής τεχνολογίας, ικανοποιεί την ατέρμονη επιδίωξη του ανθρώπου για ταχύτητα και συγκίνηση ακόμη και σήμερα.

Το FIAT του Mike Vardy είναι μεν 100 χρόνια παλιό, αλλά μπορεί να ξεπεράσει τα 200 km/h, χάρη στο τεράστιο μοτέρ της Isotta Fraschini από αεροπλάνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποδίδει 250 άλογα και ροπή –κρατηθείτε!- 414,8 kgm. Η τιμή αυτή μας φαίνεται βέβαια υπερβολική, καθώς όταν είχαμε δει το αυτοκίνητο πέρυσι τον Μάρτιο, ο Vardy μιλούσε για 113,4 kgm.

Εκείνο που έχει αξία όμως, είναι ότι δεν πρόκειται για μουσειακό κομμάτι, αλλά για ένα αυτοκίνητο που οδηγείται συχνά και μάλιστα σκληρά. Επιτρέψτε μας να σας δώσουμε ακόμη μερικά τεχνικά στοιχεία, καθώς τα νούμερα που χαρακτηρίζουν αυτό το FIAT είναι εντυπωσιακά και δεν αναφερόμαστε μόνο στη θηριώδη ροπή του. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Μήκος περίπου 5,2 m και μοτέρ Isotta Fraschini 16,5λιτρο 6κύλινδρο σε σειρά. Η τελική του όπως είπαμε φτάνει περίπου τα 205 km/h και περιορίζεται εκεί εξαιτίας του συστήματος μετάδοσης με αλυσίδα και όχι από τη δυνατότητα του μοτέρ.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ένα πρωτότυπο που κατασκευάστηκε για την επίτευξη ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Το αυθεντικό κόνσεπτ προσπάθησε αρχικά, πριν από 20 χρόνια, να το ολοκληρώσει ο Graham Rankin, αλλά τελικά το ολοκλήρωσε ο τωρινός ιδιοκτήτης του, Mike Vardy. Ο οποίος και δημιούργησε ένα εκπληκτικό υβρίδιο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου της παλιάς σχολής και ενός αυτοκινήτου για το δρόμο. Η αρχή έγινε με τα αυθεντικά σχέδια του 1905 για να εμπνευστεί ο δημιουργός του, αλλά τελικά κατέληξε σε αυτό το οδηγήσιμο, θα λέγαμε και πρακτικό, αυτοκίνητο που βλέπετε ή μάλλον θα δείτε.

Επί του πρακτέου, το τέρας αυτό μπορεί να σπινάρει για πλάκα τα ισχνά λάστιχά του. Ο Vardy δηλώνει ότι ένα σετ λάστιχα αντέχει δεν αντέχει έξι λεπτά. Δεν ξέρουμε αν κάνει πλάκα, αλλά έτσι όπως το πηγαίνει δεν νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν και παραπάνω.

Για του λόγου του ασφαλές, δείτε το video…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube