Έτσι πρέπει να ακούγεται ένα μοτέρ V12 [video]

Έτσι πρέπει να ακούγεται ένα μοτέρ V12 [video]

Tο άκουσμα των παλιών 12κύλινδρων έγινε μια σβησμένη ανάμνηση. Όπως εκείνες που χάνονταν στη «χωματερή της αναμνήσεων» της παιδικής ταινίας Inside Out.

Οι κατασκευαστές που επιμένουν ή θα ήθελαν να επιμείνουν με 12άρια μοτέρ στην γκάμα τους όλο και λιγοστεύουν. Οι εναπομείναντες κρατούν ζωντανή αυτή την πανδαισία στα αυτιά μας. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως αμβλύνθηκε με το πέρασμα του χρόνου αυτό που είχαμε συνηθίσει να ακούμε ως V12;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σύγχρονα 12κύλινδρα μοτέρ είναι δυνατά. Πολύ δυνατά! Και πλέον και αποδοτικά. Αλλά δεν ακούγονται όπως παλιά. Για να σας επαναφέρουμε την ακουστική μνήμη, ακούστε πώς ρουφάει αέρα και βενζίνη με 12 στόματα το μοτέρ αυτού του Toyota.

Οι περισσότεροι θα γελάσετε, ειδικά οι εκ της ιταλικής σχολής ορμώμενοι. Καταλαβαίνουμε… Noblesse oblige, που θα λέγανε κι οι Γάλλοι. Πόσο ευπατρίδης μπορεί να είναι ένας κινητήρας της Toyota;

Δεν πειράζει! Εμείς προχωρούμε απτόητοι και σας λέμε ότι πρόκειται για ένα μοτέρ 1GZ-FE, όπως αυτό που μπορείτε να βρείτε σε ένα Toyota Century, μια μπερλίνα της παλιάς σχολής που ο Ιάπωνας κατασκευαστής έφτιαχνε για την εγχώρια αγορά. Πέντε λίτρα, ατμοσφαιρική αναπνοή, για την περίπτωση με 12 ξεχωριστές χοάνες και παραχωμένος στο μηχανοστάσιο ενός Toyota Mark II του ’70. Μάλλον είχε πουληθεί ως Corona Mark II Grande, αν και στις ΗΠΑ διατίθετο με το σεξπηρικό όνομα Cressida.

Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί. Είναι να ακούσουμε τις επικαλύψεις του ήχου, που διαδέχονται η μια την άλλη, με ένα τόσο περίπλοκο τρόπο που είναι αδύνατο να τις διακρίνουμε όλες. Μπορεί να πρόκειται για ένα μοτέρ Toyota, αλλά αυτό που θα ακούσετε έχει κάτι από την πολυπλοκότητα μιας 12κύλινδρης Ferrari του ’60.

Οπότε φίλοι κατασκευαστές, ανασκουμπωθείτε και κάντε κάτι παραπάνω για να ξανακούσουμε αυτό τον «ωμό ήχο». Τον προτιμάμε από το «βάρβαρο» βουητό και του καλύτερου V8.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube