Το έπος της Mercedes 190 Ε στο DTM [video]

Το έπος της Mercedes 190 Ε στο DTM [video]

Η Mercedes αποχαιρετά το DTM με ένα video γεμάτο με τις ομορφότερες αναμνήσεις. Και το ομορφότερο αυτοκίνητο.

Η Mercedes τελευταία δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη χωρίς να επαναφέρει στο προσκήνιο τις 190 Ε 2.3-16 και 190 Ε 2.5-16 Evolution II.

H μάρκα γιορτάζει την 25η επέτειο από την θρυλική σεζόν του 1992 στο DTM, όταν η εμβληματική τετραγωνισμένη 190 με τις προσθήκες στα φτερά και τη μεγάλη πίσω φτερούγα κέρδισε 16 από τους 24 αγώνες. Η Mercedes έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις φέτος, ως φόρο τιμής σε ένα από τα πιο πετυχημένα αγωνιστικά της: Μια 190 E στήθηκε δίπλα στη φετινή Mercedes-AMG C63 DTM  για μερικούς γύρους. Ενώ πρόσφατα μάθαμε ότι το εργοστάσιο κατασκεύασε μια ολοκαίνουρια 190 E 2.5-16 για χρήση σε trackdays προκειμένου να μην φορτώνεται χιλιόμετρα, να μην πιέζεται και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί από μια έξοδο κάποιο από τα ελάχιστα αυθεντικά κομμάτια.

Η εταιρεία της Στουτγάρδης συνεχίζει να τιμά την παράδοσή της με ένα εκπληκτικό video που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με ορισμένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνιστικά στιγμιότυπα, με πρωταγωνίστρια ποια άλλη; Την 190 E φυσικά. Υπάρχει μια τραγική ειρωνεία σε όλα αυτά βέβαια, αφού η Mercedes με το υλικό αυτό μας θυμίζει πως και γιατί την λατρέψαμε μέσα από το υπερθέαμα του DTM στο απόγειο της δημοτικότητας του θεσμού, ενώ πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το θορυβώδες Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού όπου οι 190 E έφτυναν φλόγες για να συμμετάσχει στην αθόρυβη, ξενέρωτη Formula E.

Η Mercedes είχε αρχικά ομολογκάρει την 190 E ως 2.3-16, με 16βάλβιδη κεφαλή από την Cosworth. Το λανσάρισμα της έκδοσης δρόμου ήταν συγκλονιστικό. Στο γερμανικό GP, στον παρθενικό Grand Prix στην καινούρια πίστα του Nurburgring, η Mercedes διέθεσε πολιτικά αυτοκίνητα στους αστέρες της Formula 1 για έναν αγώνα που έμελε να γίνει υπό βροχή και στον οποίο έλαμψε το ταλέντο του Ayrton Senna όταν κέρδισε οδηγούς όπως ο Niki Lauda και ο Alain Prost.

Η αγωνιστική έκδοση της 2.3-16 έβγαζε περίπου 250 ίππους. Επειδή ήταν ακόμη σε ισχύ το αγωνιστικό εμπάργκο που η Mercedes είχε επιβάλλει στον ίδιο της τον εαυτό μετά την εμπλοκή δικούς της αυτοκινήτου στο πολύνεκρο δυστύχημα στο Le Mans του ’55, τα αυτοκίνητα διατέθηκαν σε ιδιωτικές ομάδες. Από το ’88 ωστόσο, και καθώς ο ανταγωνισμός με τις BMW, Opel και Audi γίνονταν όλο και πιο έντονος, το εργοστάσιο άρχισε να παρέχει σε κάποιες από αυτές ιδιαίτερη τεχνολογική και όχι μόνο υποστήριξη. Κυρίως στην AMG με την οποία στην πορεία ανέπτυξε τόσο στενή συνεργασία ώστε να την… αγοράσει.

Το 1989 το αυτοκίνητο αναβαθμίστηκε σε 2.5-16 Evolution, με την ιπποδύναμη να ανεβαίνει στους 326 ίππους. Η 2.5-16 Evolution II ήρθε το 1990, με το δυναμόμετρο να αγγίζει τους 270 ίππους. Οι αναβαθμίσεις αυτές απέδωσαν καρπούς, αφού το 1992 οι Klaus Ludwig, Roland Asch και Bernd Schneider κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης των οδηγών.

Η Mercedes έφτιαξε 502 αντίτυπα από κάθε μία εκ των δύο εκδόσεων Evolution. Οι τιμές τους, όπως έδειξαν πρόσφατες δημοπρασίες, κυμαίνονται γύρω στις $250.000 με αυξητικές τάσεις.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube