Αυτό είναι το μοναδικό Ford GT40 Roadster που σώζεται στον πλανήτη

Αυτό είναι το μοναδικό Ford GT40 Roadster που σώζεται στον πλανήτη

Το σασί #GT/108 είναι ένα από τα σημαντικότερα Ford GT40 στην Ιστορία.

Ίσως δεν γνωρίζατε ότι η Ford είχε φτιάξει κάποια πολύ λιγα αντίτυπα του GT40 με roadster αμάξωμα. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως πρωτότυπα εξέλιξης. Και από τα έξι που κατασκευάστηκαν, μόνο το ένα σώζεται ακόμη στην αρχική του μάλιστα κατάσταση.

Το αυτοκίνητο, με σασί #GT/108, έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Κατασκευάστηκε το 1965 από την FAV (Ford Advanced Vehicles) στην Μ. Βρετανία. Τον Μάρτιο του 1965 δοκιμάστηκε στο Silverstone από τον Sir John Whitmore και τον Richard Attood. Και λίγο αργότερα εστάλη στις εγκαταστάσεις της Shelby στην California.

Διαβάστε ακόμη Πέθανε ο Roy Lunn, "πατέρας" του Ford GT

Εκεί ο θρυλικός μηχανολόγος και δοκιμαστής Ken Miles συνέχισε την εξέλιξή του και έτρεξε σε αρκετούς αγώνες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε ένα event με VIP καλεσμένους, στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος ο Carroll Shelby έκανε μια βόλτα τον… ίδιο τον Henry Ford II. Λέγεται ότι αυτή ήταν η μόνη φορά που ο Henry Ford II έκανε βόλτα με GT40. Αργότερα εκείνη τη χρονιά το GT/108 κοσμούσε τα paddocks του αμερικανικού GP στο Watkins Glen και οδηγήθηκε από τον πρωταθλητή της F1, τον μεγάλο Jim Clark.

Όλα τα υπόλοιπα GT40 Roadster αργότερα μετατράπηκαν σε κουπέ. Ή αποσυναρμολογήθηκαν για να αποφευχθεί μια διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο είχαν εισαχθεί. Αλλά με κάποιο περίεργο τρόπο, αυτό είναι το μόνο κομμάτι που σώζεται. Και παρότι δεν έχει τρέξει σε κανέναν αγώνα και δεν δικαιούται μερίδιο από τον θρύλο των Ford που νίκησαν τις Ferrari στο Le Mans, είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα στην ιστορία της μάρκας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube