Το θρυλικό Fiat S76 ξαναπαίρνει μπρος μετά από 100 χρόνια [video]

Το θρυλικό Fiat S76 ξαναπαίρνει μπρος μετά από 100 χρόνια [video]

Μετά από 100 χρόνια ο θηριώδης κινητήρας του Fiat S76 ξαναπήρε μπρος, προκαλώντας ανατριχίλα.

Το εικονιζόμενο μοντέλο της Fiat έμεινε γνωστό στην ιστορία ως το «Τέρας του Τορίνο» και είχε κατασκευαστεί το 1910 με έναν μόνο σκοπό: να καταρρίψει το τότε ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά. Και για να το πετύχει αυτό η ιταλική εταιρεία το είχε προικίσει με εντυπωσιακή, για την εποχή, τεχνολογία αλλά και με κάποια χαρακτηριστικά που παραμένουν πρωτόγνωρα ακόμα και στις μέρες μας.

Το Fiat S76, όπως ήταν η ονομασία του, εφοδιαζόταν με έναν θηριώδη 4κύλινδρο κινητήρα με χωρητικότητα 28,5 λίτρων (!), που είναι και ο μεγαλύτερος κινητήρας που έχει τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο. Είχε τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και η απόδοσή του πλησίαζε τα 300 PS.

Μόνο δυο αυτοκίνητα είχαν κατασκευαστεί, με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να στέκεται η αιτία που τα ίχνη τους  χάθηκαν μέχρι να τα αναζητήσει ο Βρετανός, Duncan Pittaway, που τα βρήκε και τα χρησιμοποίησε για να ανακατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του θρυλικού S76. Το ένα αυτοκίνητο βρέθηκε στην Αυστραλία και από αυτό χρησιμοποίησε το πλαίσιο, ενώ από το δεύτερο, που βρισκόταν στην Βρετανία, πήρε τον κινητήρα.

Η ανακατασκευή του αυτοκινήτου κράτησε μια δεκαετία και μόλις πρόσφατα έθεσε για πρώτη φορά τον κινητήρα σε λειτουργία. Ευτυχώς για μας, κατέγραψε τη στιγμή σε βίντεο, ώστε να μοιραστεί αυτή τη μοναδική στιγμή με κάθε αυτοκινητόφιλο.

[Πηγή: Hemmings Daily]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube