Στο σφυρί η θρυλική MV Agusta 500 του Giacomo Agostini [video]

Στο σφυρί η θρυλική MV Agusta 500 του Giacomo Agostini [video]

Ή μάλλον μια ακριβής κόπια της μοτοσικλέτας των 7 παγκόσμιων τίτλων, η οποία κόπια ανήκε στον ίδιο τον Ιταλό θρύλο των δύο τροχών.

Η δημοπρασία θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ιταλία και η μοτοσικλέτα αναμένεται να πουληθεί γύρω στα 200.000-250.000 ευρώ.

Γιατί να δώσει κανείς τόσα λεφτά για μια ρέπλικα; Διότι είναι ένα ακριβές αντίγραφο της παλιάς αγωνιστικής MV και διότι έχει κι αυτή τη δική της ιστορία, σε σχέση με τον Giacomo Agostini.

O συνδυασμός της MV Agusta με τον θρυλικό Ιταλό αναβάτη έφερε 12 παγκόσμιους τίτλους, από τους οποίους οι ήταν στην κατηγορία των 500 κυβικών.

Για να τιμήσουν αυτό το μοναδικό επίτευγμα, οι Ezio και Maurizio Mascheroni και ο Enrico Sironi της HRT (της ομάδας R&D που σχεδίασε τη σύγχρονη MV 675 F3), έφτιαξαν μια τέλεια κόπια της αγωνιστικής MV 500 του 1972. Και ήταν τόσο τέλεια, που ο ίδιος ο Agostini αγόρασε ένα από τα 6 αντίτυπα. Αυτή ακριβώς η μοτοσικλέτα δημοπρατείται τώρα, έχοντας την υπογραφή του θρυλικού Ιταλού αναβάτη στο φέρινγκ της, μαζί κι ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει  ότι ανήκε σ’ αυτόν.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Sironi, νεαρός τότε, ήταν στην ομάδα που σχεδίασε τον 3κύλινδρο κινητήρα της αγωνιστικής MV, πριν μισό αιώνα. Σήμερα είναι διευθυντής του μουσείου της MV Agusta και είχε όλα τα γνήσια μηχανολογικά σχέδια, με βάση τα οποία έφτιαξαν την τέλεια ρέπλικα – αφιερώνοντας βέβαια άπειρες ανθρωποώρες εργασίας.

Κι όταν μιλάμε για τέλεια ρέπλικα, εννοούμε ότι έχει ένα ακριβώς ίδιο πιρούνι Ceriani των 35 mm, το εμπρός ταμπούρο 230 mm με τις 4 σιαγόνες, τους ακτινωτούς τροχούς Borrani 18 ιντσών και το κάθισμα από πολυεστέρα ντυμένο με δέρμα. Τα μόνα εξαρτήματα που δεν είναι γνήσια είναι τα λάστιχα της Avon και τα καρμπιρατέρ της Dellorto, αφού δεν υπήρχαν πια διαθέσιμα.

Για να καταλάβετε, οι μηχανικοί έφτιαξαν ξανά τα ακριβή καλούπια από άμμο για να χυτεύσουν τα τμήματα του κινητήρα από μαγνήσιο και αλουμίνιο. Για τους φανατικούς, θα πούμε ότι ο 3κύλινδρος αερόψυκτος 500άρης είχε διαστάσεις  κυλίνδρων 62 x 55 mm, 11:1 συμπίεση και 4βάλβιδες κυλινδροκεφαλές. Ο στροφαλοφόρος ήταν διαιρούμενος και στηριζόταν σε ρουλεμάν, όπως και οι μπιέλες. Ο κινητήρας αυτός απέδιδε έως 83-84 άλογα στις 13.500 rpm και κέρδισε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα στη μεγάλη κατηγορία από το 1966 έως το 1972, ενώ συμμετείχε μέχρι και το 1974.

Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα είναι η τελευταία από τις 6 ρέπλικες που κατασκευάστηκαν, με αριθμό πλαισίου ST41-50 GGRFGMGG. Ο Ago” την οδήγησε για επίδειξη στο Isle of Man του 2011 και στο Goodwood Festival of Speed του 2013 (απ’ όπου και το video). H τελευταία φορά που την καβάλησε ήταν στην Dijon, το Μάιο του 2014.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του RM Sotheby’s, που τη βγάζει σε δημοπρασία, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τον ήχο της στο video, τζάμπα.

[Πηγή: RM Sotheby’sCycle World]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube