Περισσότερα από 24.000 Volvo Amazon στους σουηδικούς δρόμους [videos]

Περισσότερα από 24.000 Volvo Amazon στους σουηδικούς δρόμους [videos]

Αυτό σημαίνει σουηδικό ατσάλι! Μπορεί να έχουν περάσει 60 χρόνια από το πρώτο Amazon, αλλά αυτό αποτελεί κοινό θέαμα στους δρόμους της Σουηδίας.

Με έμπνευση ιταλικά, βρετανικά και αμερικανικά μοντέλα και σχεδιασμένο από τον 26χρονο Jan Wilsgaard, το Volvo Amazon ντεμπουτάρισε το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 1956.

Προφερόμενο «Amason», το όνομα του αυτοκινήτου άλλαξε για να αναγνωρίζεται ευκολότερα διεθνώς πριν από την έναρξη της παραγωγής του το 1957. Βλέπετε, δυστυχώς για τους Σουηδούς, ο Γερμανός κατασκευαστής μοτοσικλετών Kreidler έτυχε επίσης να λανσάρει ένα μοτοποδήλατο με το όνομα «Amasone» την ίδια εποχή, κατοχυρώνοντας νωρίτερα το όνομα, κάτι που σήμαινε ότι το όνομα αυτό δεν θα ήταν διαθέσιμο σε κάποιες αγορές-κλειδί. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, η Kreidler συμφώνησε στην αλλαγή του γράμματος «s» με το «z», αλλά και τη χρήση του μόνο στη σουηδική αγορά. Εν τω μεταξύ, στο εξωτερικό έγινε γνωστό ως Σειρά 120, με τη Volvo να καθιερώνει τη σήμανση τριών ψηφίων για τα μοντέλα της.



Ανάμεσα στο 1957 με το 1959, όλα τα αυτοκίνητα διατίθεντο σε διχρωμία. Οι συνδυασμοί που έδινε το εργοστάσιο ήταν μαύρο, βαθύ μπλε και ρουμπινί για το αμάξωμα με ανοιχτή γκρι οροφή ή γκρι αμάξωμα με μαύρη οροφή. Από το 1959 δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για μονόχρωμο Amazon (ή 121 για το δίθυρο και 122 για το 4πορτο, στις αγορές που λέγαμε, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ήταν και το έτος που καταργήθηκε το δίχρωμο αμάξωμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Volvo PV 544 1958-1965

Το Amazon Sport έκανε το ντεμπούτο του το 1958 και διπλά καρμπιρατέρ SU και άγριο εκκεντροφόρο, ανεβάζοντας την ισχύ του 4κύλινδρου μοτέρ στα 85 άλογα. Αργότερα, υπήρχαν σχέδια για την τοποθέτηση κινητήρα V8 στο αυτοκίνητο, ο οποίος θα ήτα μια εξελιγμένη εκδοχή του μοτέρ φορτηγού –Volvo B36 V8. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν πέντε πρωτότυπα, αλλά στο τέλος οι ιθύνοντες της Volvo αποφάσισαν να απορρίψουν την ιδέα. Για δεύτερη φορά –η πρώτη με το πρωτότυπο Philip του 1952.



Εν τω μεταξύ, η Volvo που κατοχύρωσε τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων το 1959, την τοποθέτησε άμεσα στο στάνταρ εξοπλισμό στο Amazon. Το αυτοκίνητο δυνάμωσε ακόμη περισσότερο και έγινε πιο γρήγορο χάρη στη σουηδική Αστυνομία. Αυτή έδωσε μια μεγάλη παραγγελία περιπολικών που απαίτησε να έχει δισκόφρενα, λάστιχα ράντιαλ, θερμαινόμενο πίσω τζάμι και ένα κουμπί στο τιμόνι συνδεδεμένο με το πλυστικό του παρμπρίζ και τη γρήγορη λειτουργία των καθαριστήρων. Κάποιες από αυτές τις αναβαθμίσεις, λίγο αργότερα, η Volvo τις πέρασε και στα αυτοκίνητα για τους καταναλωτές.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Volvo 142/144 κλείνει τα 50


Το 1962, στην γκάμα του Amazon προστέθηκε το στέισον, ακολουθούμενο από το διεθνοποίηση τη φίρμας, με άνοιγμα εργοστασίου στο Halifax, στον Καναδά. Αργότερα, ένα ακόμη εργοστάσιο άνοιξε στο Durban, στη Ν. Αφρική. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επένδυση της Volvo στο εργοστάσιο της Γάνδης (Gent), στο Βέλγιο. Η κίνηση έγινες προκειμένου η Volvo να διευκολυνθεί με τους δασμούς, καθότι εκείνη την εποχή δεν ήταν μέλος της EOK, της τωρινής EE. και χρειαζόταν να βάλει πόδι μέσα από τα σύνορα της ευρωπαϊκής κοινότητας. Το 1965, το εργοστάσιο μπήκε σε λειτουργία με δυνατότητα 14.000 (sic) αυτοκινήτων το χρόνο.



Το 1967, το Amazon φόρεσε καινούργιο μοτέρ, προερχόμενο από το P1800S. Με την ονομασία 123 GT, απέδιδε 115 άλογα και είχε σασμάν με overdrive. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονταν πλευρικοί καθρέφτες βιδωμένοι στα εμπρός φτερά αλά ιαπωνικά, έξτρα φώτα και στροφόμετρο τοποθετημένο στην κορυφή του ταμπλό, όπως και το Volvo 122S του Carl-Magnus Skogh που νίκησε στο ράλι Ακρόπολις το 1965.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Volvo P1800 1960-1972

Η Volvo κράτησε ανοιχτή την παραγωγή του Amazon παρά το λανσάρισμα της Σειράς 140 το 1966. Και τα δύο φόρεσαν το νέο μοτέρ B20 στα μοντέλα του 1969. Το τελευταίο Amazon άφησε πίσω του τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Σουηδίας το 1970, ύστερα από 667.791 κομμάτια στο σύνολο. Αυτό το αυτοκίνητο αποτελεί πλέον έκθεμα στο Μουσείο της Volvo.



Το πιο εκπληκτικό στοιχείο ύστερα από 60 χρόνια που είδαμε το πρώτο Amazon είναι ότι το 8% των 297.000 αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στη Σουηδία κυκλοφορεί ακόμα στους δρόμους. Δηλαδή 24.282 Volvo Amazon είναι καταχωρισμένα με πινακίδες στο σουηδικό υπουργείο Μεταφορών. Το πιο δημοφιλές από τα κυκλοφορούντα Volvo είναι το ΜΥ 1966, με 4.804 από αυτά να βρίσκονται εκεί έξω δείχνοντας αγέραστα.

Η Volvo, παραμένει η πιο δημοφιλής εταιρεία στη Σουηδία ανελλιπώς από το 1958 και σήμερα κατέχει πάνω από το 30% της αγοράς.

Απολαύστε μια σειρά από διαφημιστικά φιλμάκια για το Amazon σε άψογα -τι άλλο;- σουηδικά!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube