Kleinschnittger F 125: Για συλλέκτες και λάτρεις των microcar

Kleinschnittger F 125: Για συλλέκτες και λάτρεις των microcar

Εάν ανήκετε στη μικρή κοινωνία των παραπάνω, αυτό το μικρό γερμανικό Kleinschnittger F 125, που πιθανόν να μην έχετε ποτέ ξανακούσει, σας περιμένει.

Υπάρχουν άγνωστα αυτοκίνητα και παντελώς άγνωστα αυτοκίνητα. Κάποια από τα δεύτερα δεν μπορούν να τα εντοπίσουν ούτε εξειδικευμένοι στο είδος, αλλά γι’ αυτό υπάρχει πλέον το Google.

Ένα από αυτά τα δεύτερα είναι το μικροκαμωμένο, πανέμορφο Kleinschnittger F 125, που θα το αγοράζαμε ευχαρίστως. Πρόκειται για ένα microcar βάρους 150 kg (160 με υγρά) που σχεδιάστηκε στη Γερμανία ύστερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1950 και 1957. Στόχος, η αυτόνομη, οικονομική και στιλάτη αστική μετακίνηση σε μια ρημαγμένη χώρα και πριν είχε ρημάξει αντίστοιχα τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Kleinschnittger F 125, όπως λέει και το όνομά του, φορούσε μονοκύλινδρο δίχρονο αερόψυκτο κινητήρα Ilo-Ardie M 6-125 E των 123 cc που έστελνε μέσω ενός 3τάχυτου χειροκίνητου σασμάν ισχύ έξι ίππων στους εμπρός τροχούς. Όσον αφορά τις επιδόσεις έπιανε τα 70 km/h, έκανε το 400άρι σε 34,5” και μπορούσε να πετύχει το αστρονομική απόσταση των 34 km με ένα λίτρο καυσίμου ή κατανάλωση όπως τη μετράμε σήμερα κάτι λιγότερο από 3 lt/100 km. Το χαριτωμένο μικρό ρόουντστερ, με μήκος 2,89 m, πλάτος 1,18, ύψος 1,22 m και μεταξόνιο 1,7 m, πατά πάνω σε σωληνωτό σασί των Wachtendord & Schmidt και το χειροποίητο αμάξωμα είναι από σφυρήλατο αλουμίνιο.

To κομμάτι που βλέπετε υποβλήθηκε πρόσφατα σε πλήρη αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων μιας εκ νέου βαφής του, μιας γενική επισκευής κινητήρα και μια ανακατασκευής του καρμπιρατέρ. Επιπλέον, έχουν αντικατασταθεί η ελαστική ανάρτηση, τα απίστευτα στενά λάστιχα με τα άσπρα πλαϊνά, οι ιμάντες του καπό και ο σύνδεσμος του τιμονιού.

Φυσικά, όλη αυτή η αποκατεστημένη σπανιότητα του 1954 έρχεται με τσουχτερή τιμή -σχεδόν 37.000 ευρώ. Όπως και να το κάνουμε πάνω από 6.000 ευρώ ο ίππος, ακόμα και για κλασικό κομμάτι ακούγονται πολλά, αλλά κατά την άποψή μας αξίζει τον κόπο.

Να σημειώσουμε ότι συνολικά κατασκευάστηκαν από την Paul Kleinschnittger στο Arnsberg, στη Γερμανία, 3.000 Kleinschnittger F 125 μεταξύ του Απριλίου του 1950 και του Αυγούστου του 1957.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube