Η πυργοδέσποινα της Ελβετίας

Η πυργοδέσποινα της Ελβετίας

Ξεχάστε τους αχυρώνες και τις σκονισμένες αποθήκες. Αυτά τα υπέροχα κομμάτια βρέθηκαν ξεχασμένα μέσα σε ένα… πύργο στην Ελβετία.

Οι ανά τον κόσμο αναγνώστες κλασικών αυτοκινήτων γνωρίζουν πια την αγγλική έκφραση «barn find» ή ελληνιστί «εύρημα σε αχυρώνα».

Πρόκειται φυσικά για μια καταχρηστική έκφραση για κλασικά αυτοκίνητα που ήταν ξεχασμένα και βρέθηκαν ύστερα από πολλά ή και δεκάδες χρόνια σε γκαράζ, αποθήκες ή παλιότερα σε αχυρώνες, εξ ου και η έκφραση. Αυτοκίνητα που συνήθως χρειάζονται μικρή φροντίδα αποκατάστασης στις λαμαρίνες, αλλά ήταν άψογα στα μηχανικά μέρη τους.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή έχουμε περίπου κάτι τέτοιο. Μόνο που δεν έχουμε να κάνουμε με ένα, αλλά με πολλά αυτοκίνητα. Και ο χώρος που ανευρέθησαν δεν ήταν μια σκονισμένη αποθήκη ή ένας μισοκατεστραμμένος αχυρώνας, αλλά ένα καθωσπρέπει κάστρο στην Ελβετία. Και όλα τους πήραν την άγουσα για να δημοπρατηθούν.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια Mercedes-Benz 300 SL Roadster του 1958 που αποτελεί αυτοκινητικό πρωτοσέλιδο από μόνης της, μιας και τινάζει την μπάνκα σε ποσό πάνω από τις 600 χιλιάδες ευρώ. Δίπλα της μια Rolls-Royce Silver Ghost Double Phaeton του 1921, «το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου» στην εποχή του, σύμφωνα με το Autocar. Και η τιμή αυτής της Rolls μπορεί να ανέβει ακόμα και μέχρι τα 800 χιλιάρικα.

Κατά τα λοιπά έχουμε να κάνουμε με κάμποσα «φθηνιάρικα»: Δύο Jaguar E-type για μερικές πέντε έξι δεκάδες χιλιάδες ευρώ το κομμάτι, μια Maserati Quattroporte Serie II για τουλάχιστον 60 χιλιάδες, μια Mercedes-Benz 500 SLC του ’81 μετά βίας μέχρι €25.000, μια Ford Mustang Convertible του 1967 για καμιά 15αριά χιλιάδες, μια Rolls-Royce Phantom II του 1934 που κοστίζει γύρω από τις 100 χιλιάδες, μια Lamborghini Espada για κάτι λιγότερο, μια Maserati Ghibli SS που ξεπερνά με άνεση τις 100 χιλιάδες και μια Maserati Indy America περίπου στα μισά της, και μια ανοιχτή Aston Martin V8 Volante του 1980 για πάνω από 100.000 χιλιάδες.

Τα παραπάνω υπέροχα κομμάτια θα δημοπρατηθούν από τους Bonhams κατά τη διάρκεια του Spa Classic στο Βέλγιο, τον προσεχή Μάιο. Και οι συλλέκτες θα βρίσκονται εκεί για να τους χτυπήσει το σφυρί «αλύπητα».

[Πηγή Bonhams]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube