Ένα σπάνιο Porsche 597 Jagdwagen στο σφυρί

Ένα σπάνιο Porsche 597 Jagdwagen στο σφυρί

Οι Bonhams θα δημοπρατήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Goodwood Revival ένα σπάνιο Porsche 597 Jagdwagen 4x4, ένα από τα 15 που υπάρχουν στον κόσμο.

Ίσως πολλοί δεν το γνωρίζετε, αλλά η Porsche έφτιαξε ένα καθαρόαιμο στρατιωτικό 4x4, το 597 Jagdawagen.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε υπό τη μορφή πρωτοτύπου το 1953 και κατασκευάστηκε σε 71 κομμάτια μεταξύ των ετών 1955 και 1958. Από αυτά, 49 αυτοκίνητα πουλήθηκαν σε ιδιώτες, με μόλις 15 να βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Το 597 Jagdwagen εξελίχτηκε από την Porsche για στρατιωτική και μόνο χρήση, κατά το πρότυπο του Willys ΜΒ, χωρίς όμως ποτέ να υπηρετήσει σε πεδίο πολέμου. Σημαντικά επηρεασμένο από το Volkswagen Kubelwagen και σχεδιασμένο από -ποιον άλλον;- τον Ferdinand Porsche, ήταν σημαντικά αναβαθμισμένο τόσο εμφανισιακά όσο και μηχανολογικά από αυτό. Με αυτοφερόμενο αμάξωμα, πιο ψηλό, με ψηλότερα μαρσπιέ και ράβδους στρέψης, κινείτο από ένα αερόψυκτο 4κύλινδρο μοτέρ μπόξερ που ήταν τοποθετημένο πίσω. Αυτό αρχικά με 1.500 και αργότερα με 1.600 cc απέδιδε 50 άλογα που περνούσαν στους δύο και κατ’ επιλογή στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός κιβωτίου πέντε ταχυτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τι ποσό έφτασε σε δημοπρασία μια Ferrari LaFerrari;

Με βάρος 990 kg και μεταξόνιο που μόλις ξεπερνούσε τα δύο μέτρα (2,06 m) έπιανε στην ευθεία τα 100 km/h και ανέβαινε σε κλίση 65%. Επιπλέον, ήταν ημί-αμφίβιο, ενώ η οροφή από βινίλ και το αδιάβροχο εσωτερικό ουσιαστικά έδιναν τη δυνατότητα στο 597 Jagdwagen να είναι κυριολεκτικά παντός καιρού και παντός εδάφους.

Το αυτοκίνητο, που θα βγει σε δημοπρασία από τους Bonhams στις Σεπτεμβρίου στο Goodwood Revival στο Chichester, αρχικά είχε πουληθεί στη Γερμανία και παρέμενε εκεί για ιδιωτική χρήση μέχρι το 2012, οπότε και αγοράστηκε από Ιάπωνα συλλέκτη. Η τιμή του αναμένεται να φτάσει μέχρι και τις £200.000 ή €234.000.

Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο 597 Jagdwagen που είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία ήταν τον περασμένο Μάρτιο, στο Amelia Island Concours d’ Elegance. Τότε είχε βγει στο σφυρί το αυτοκίνητο που έκανε δωρεά ο Jerry Seinfeld, πασίγνωστος Αμερικανός κωμικός, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός. Η τιμή που έπιασε ήταν $330.00.

[Πηγή Bonhams]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube