Δείτε την ανακατασκευή ενός μοτέρ φλατ 12 από Porsche 917 σε 3' [video]

Δείτε την ανακατασκευή ενός μοτέρ φλατ 12 από Porsche 917 σε 3' [video]

Εκτός από το εντυπωσιακό μοντάζ του video, μιλάμε πως πρόκειται για ένα μοτέρ θαύμα της μηχανολογίας.

Δεν μπορεί, όλοι έχετε δει την Porsche 917 στο φανταστικό φιλμ «Le Mans» με τον Steve McQueen. Και δεν πιστεύουμε ότι κάποιος θα διαφωνήσει ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά της δεκαετίας του ’70.

Κι ενώ γνωρίζουμε ότι η φόρμα της 917, ο εξωτερικός σχεδιασμός εξυπηρετούσε πιστά τη λειτουργικότητά της, ένα video από την Canepa αποκαλύπτει ομοίως ότι ο επίπεδος 12κύλινδρος κινητήρας της 917, είναι ένα υπέροχο κομμάτι μηχανολογικής τέχνης και γλυπτικής.

Δείτε λοιπόν τους άσους «μάστορες» της εταιρείας να τον λύνουν στα εξ ων συνετέθη, να τον αποκαθιστούν κομμάτι κομμάτι και στη συνέχεια να τον επανασυναρμολογούν. Και μην βιαστείτε να κλείσετε το video. Ακούστε τον στην πέδη, αλλά και στην πίστα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αναβίωση της Porsche 917 με crowdfunding [video]

Για όσους δεν γνωρίζουν να θυμίσουμε, ότι το μοτέρ ξεκίνησε από πιο μικρή χωρητικότητα, στα 4,5 lt για να φτάσει με τα χρόνια να μεγαλώσει στα πέντε λίτρα, να αποκτήσει δύο τούρμπο και να βγάζει πάνω από 1.500 άλογα. Έτσι για να πάρετε μια τάξη μεγέθους των επιδόσεων της 917 με αυτόν τον φλατ 12, αρκεί να πούμε πως χρειαζόταν 2,3” για το 0-100 km/h, 5,3” για το 0-200 km/h και έπιανε στην ευθεία τα 390 km/h.

Η Canepa δεν μας λέει ακριβώς ποια βερσιόν του μοτέρ ανακατασκευάζει στο video. H Porsche που περνά από εμπρός μας στο τέλος του video είναι μια 917/30 Can-Am, αλλά αυτό δεν σημαίνει καλά και ντε πως η ανακατασκευή αφορά ένα μοτέρ της. H 917/30 Can-Am να σημειώσουμε εδώ ότι κατέχει την επίσημη ανώτατη ταχύτητα στο Le Mans με 362 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σε δημοπρασία η Porsche 917K του Steve McQueen 

Με μουσική επένδυση την εισαγωγή από την όπερα «Γουλιέλμος Τέλλος», οι μηχανικοί της Canepa λύνουν το μοτέρ της 917 σε τρία videoλεπτά. Πρόκειται για μια απίστευτη διαδικασία που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή βλέποντας το πόσο μαζεμένος, πόσο κόμπακτ είναι ο κινητήρας. Και απορείς πώς κάτι σχετικά τόσο μικρό, κινούσε με ασύλληπτες ταχύτητες ένα αγωνιστικό όπως η Porsche 917, πετούσε από τη μια νίκη στην άλλη, σε όλον τον κόσμο, και φυσικά στο φυσικό χώρο της, στις 24 Ώρες του Le Mans.

Τώρα αν θες να αποκτήσεις μία από τις μάλλον έντεκα που υπάρχουν, και με την προϋπόθεση ότι θα βγει προς πώληση θα σου στοιχίσει ένα βαρύ 7ψήφιο νούμερο, αν όχι 8ψήφιο νούμερο. Αν μάλιστα θελήσεις να πάρεις μια γεύση, ίδια με εκείνη που έπαιρνε ο Hans Herrmann πίσω από το τιμόνι της θα στοιχίσει κομμάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, η φθηνή 917/30 Can-Am Spyder του Jerry Seinfeld πουλήθηκε το 2016 για $3 εκατ., ενώ ο οίκος RM Sotheby’s εκτιμά την τιμή μιας 917/10 στα πέντε με έξι εκατομμύρια δολάρια. Αλλά άλλες 917, με βαρύ αγωνιστικό παλμαρές μπορεί και να ανέβουν πάνω από τα δέκα εκατομμύρια.

[Πηγή CanepaMotor Authority

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube