Αυτό το AMX/3 θα γίνει το πρώτο AMC του εκατομμυρίου

Αυτό το AMX/3 θα γίνει το πρώτο AMC του εκατομμυρίου

Το πρωτότυπο που βλέπετε αποτελεί ένα τολμηρό πρότζεκτ της AMC που ποτέ δεν πήρε την άγουσα της παραγωγής. Και τώρα μπορεί να πιάσει 7ψήφιο νούμερο σε δημοπρασία.

Ψάχνοντας τις διαπρεπείς επιλογές στη δημοπρασία του Scottsdale από την Gooding & Company's που θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο, τη λίστα απαρτίζουν Ferrari, Porsche, Alfa Romeo, Packard, Bentley και Mercedes-Benz.

Όλα τους λίγο πολύ εμφανίζονται και ξανά-εμφανίζονται στις δημοπρασίες, αλλά μεταξύ τους υπάρχει και ένας Αμερικανός κατασκευαστής, του οποίου οι κατασκευές δεν απαντώνται συχνά σε τέτοιες συνάξεις. Όχι δεν πρόκειται για ένα από τα 47 Tucker! Είναι ένα αυτοκίνητο της… American Motors –σ.σ της εταιρείας που συνέστησαν Nash και Hudson.

Παρόλο που το δημοπρατούμενο κομμάτι έρχεται από ανθρώπους που σχεδίασαν αυτοκίνητα όπως τα Gremlin και Pacer, το AMX/3 ήταν αδιαμφισβήτητα ένα εξωτικό αυτοκίνητο που έχει κάθε δικαίωμα να φιγουράρει στο πόντιουμ δίπλα σε όποιο κλασικό αυτοκίνητο θα διαπρέψει στη δημοπρασία της Gooding.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Μάρκες που έσβησαν: Duesenberg 1904-1937 [video]

Κεντρομήχανο και διθέσιο, το AMX/3  ήταν το απόλυτο προϊόν για να ταράξει τη λιμνάζουσα εικόνα της AMC, μια προσπάθεια που σηματοδοτούσε επίσης το λανσάρισμα των Javelin και AMX. Κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο, το AMX/3 συγκέντρωνε πολλά βαριά ονόματα του κόσμου των σπορ αυτοκινήτων του τέλους της δεκαετίας του ’60: Η BMW ανέλαβε το μηχανολογικό κομμάτι και τις δοκιμές, ο Giotto Bizzarrini (που εργαζόταν επίσης για τις Ferrari, Lamborghini, και Iso) εξέλιξε το σασί και την ανάρτηση και η Italdesign ανέλαβε την κατασκευή του αμαξώματος, πάνω στο σχέδιο του Dick Teague της AMC.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μάρκες που έσβησαν: Packard 1899-1958 [videos]

Στο κέντρο του AMX/3 ζούσε ένας κινητήρας V8 της AMC με χωρητικότητα 390 ci (6.391 cc) που συνδυαζόταν με ένα 4τάχυτο σασμάν transaxle. Η συναρμολόγηση του αυτοκινήτου θα γινόταν στην Ιταλία και λέμε «θα γινόταν», καθώς από το αρχικό πρόγραμμα κατασκευής 1.000 αυτοκινήτων, μόνο πέντε κατασκευάστηκαν πριν το πρότζεκτ πάρει τέλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μάρκες που έσβησαν: ISO Rivolta 1953-1975

Το AMX/3 που βλέπετε, ένα πρωτότυπο που δοκιμάστηκε στη Monza (όπου ξεπέρασε το στόχο της τελικής ταχύτητας που ήταν τα 257,5 km/h (160 mph), έρχεται ολόφρεσκο από τη δεύτερη εμφάνισή του στο Pebble Beach, όπου κατέλαβε στην πρώτη θέση στην κατηγορία «Bizzarrini». Αυτή η σειρά γεγονότων θα μπορούσε να προσθέσει στο κασέ του μερικές ακόμα χιλιάδες δολάρια στην τιμή πλειοδοσίας, αν και οι τσέπες του συλλεκτών που θα χτυπήσουν αυτό το AMC AMX/3 μάλλον δεν πτοούνται.

Η Gooding & Co. εκτιμά ότι η τιμή του αυτοκινήτου θα κυμανθεί μεταξύ των 900.000 και του 1,3 εκατ. δολαρίων.  


[Πηγή Car and Driver μέσω Road and Track]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube