Αποκαθιστώντας τη Mercedes-Benz 540 K Streamliner [video]

Αποκαθιστώντας τη Mercedes-Benz 540 K Streamliner [video]

Ένα αγωνιστικό που υπήρξε σε μια και μόνο κόπια και που δεν έτρεξε ποτέ αποκαθίσταται από τη Mercedes-Benz Classic.

Όλα ξεκίνησαν το 2001, οπότε και εργάτες της Mercedes-Benz ανακάλυψαν κάποια περίεργα εξαρτήματα και ανταλλακτικά σε μια αποθήκη. Ύστερα από μια πιο προσεχτική έρευνα, ανακάλυψαν εκ νέου ότι όλα αυτά ανήκαν σε αγωνιστικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε ένα και μόνο κομμάτι, το 1938.

H αποκατάσταση της 540 K Streamliner αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο πολύπλοκα πρότζεκτ που έχει αναλάβει το τμήμα Mercedes-Benz Classic. Κατ’ ουσίαν κάθε κομμάτι ήταν ανύπαρκτο, όπως και κάθε λεπτομέρεια, οπότε χρειάστηκε το κάθε τι να κατασκευαστεί ή να αναζητηθεί από τη συλλογή του Mercedes-Benz Classic. Αλλά αυτό ήταν τελικά μόνο ένα μέρος του ταξιδιού στο χρόνο που απαίτησε αυτή η πολύπλοκη αποκατάσταση. Καθώς, για το 1938, οπότε και κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο, ήταν επίσης μια ατομική και άπαξ δημιουργία.

Τη χρονιά εκείνη, το τμήμα ειδικών κατασκευών της Mercedes-Benz που έδρευε στο εργοστάσιο του Sindelfingen, δαπανούσε τις ώρες του, κάθε μέρα, για να κατασκευάσει την καλύτερη εκδοχή των πιο ξεχωριστών αυτοκινήτων. Έτσι, εξελίσσοντας μια συγκεκριμένη διαδικασία, μια ρουτίνα, όπως στη συνέχεια έκαναν και οι σύγχρονοι διάδοχοί του στο Mercedes-Benz Classic, τα ίδια ερωτήματα έρχονταν να τεθούν τότε όπως και τώρα: Πώς το κάνουν αυτό; Η απάντησή τους τότε είναι προφανής για το τμήμα Mercedes-Benz Classic, με έναν όμως περιορισμό. Μια πρόκληση. Η 540 K Streamliner να αποκατασταθεί όπως ακριβώς ήταν και σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνο.

Η Mercedes-Benz 540 K Streamliner κατασκευάστηκε για να συμμετάσχει στον αγώνα αντοχής Βερολίνο-Ρώμη. Το αμάξωμά της ήταν από αλουμίνιο και εξελιγμένο αεροδυναμικά σε σήραγγα. Κάτω από το καπό υπήρχε ένας 5,4λιτρος κινητήρας V8 σε σειρά με κομπρέσορα που απέδιδε 180 PS. Το αμάξωμα πατούσε πάνω στο σασί του μοντέλου 540 K παραγωγής, αλλά η Streamliner ήταν σαφώς ταχύτερη, λόγω μικρότερου βάρους και καλύτερης αεροδυναμικής.

Δυστυχώς, η Mercedes-Benz 540 K Streamliner δεν είχε την τύχη να τρέξει σε αγώνες, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος την πρόλαβε. Είχε την τιμητική της όμως ύστερα από πολλά χρόνια και ύστερα από την αποκατάστασή της, με τις μαγικές στιγμές στην πίστα να απαθανατίζει ο κινηματογραφικός φακός σε ένα video διάρκειας 45 λεπτών. Ένα φαντασμαγορικό και ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει και το εγχείρημα ολόκληρης της αποκατάστασης. Για τους ανυπόμονους όμως, υπάρχει και η βερσιόν των 2,5 λεπτών.

[Πηγή Mercedes-Benz ΤV]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube