$7,26 εκατ. γι’ αυτό το Peugeot L45 Grand Prix του 1914

$7,26 εκατ. γι’ αυτό το Peugeot L45 Grand Prix του 1914

Ένα διθέσιο και εξαιρετικά σημαντικό Peugeot L45 Grand Prix του 1914 πουλήθηκε έναντι $7,26 εκατ. στην πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Los Angeles.

Για ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, θεωρείτο και φιγουράριζε ως το εμβληματικό αγωνιστικό της Peugeot που στο τιμόνι του ο Dario Resta είχε νικήσει το 1916 στα 300 Μίλια της Indianapolis (International 300 Mile Sweepstakes), στο ομώνυμο σιρκουί.

Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα είναι ότι πρόκειται για το αυτοκίνητο με το οποίο ο Ralph Mulford κατετάγη τρίτος στον ίδιο αγώνα. Εκείνη τη δεκαετία, αλλά πολύ περισσότερο την προηγούμενη, του 1900, η Γάλλοι κατασκευαστές κυριαρχούσαν στους αγώνες, και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος οδηγός Jules Goux νίκησε με ίδιο αυτοκίνητο το 1913 και πάλι στον αγώνα αντοχής του Indianapolis Motor Speedway.

To αυτοκίνητο που βλέπετε ξεκίνησε την καριέρα του φορώντας κάτω από το καπό ένα 3λιτρο μοτέρ, με το οποίο έτρεξε το ’14 στην Indianapolis. Σύντομα όμως αυτό αντικαταστάθηκε από ένα άλλο 4,5λιτρο, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και μέγιστη ισχύ 112 άλογα στις 2.800 rpm. To L45 Grand Prix φορούσε ακόμη μηχανικά ταμπούρα, ενώ πατούσε σε άκαμπτο άξονα στηριγμένο σε ημί-ελλειπτικά φύλλα σούστας εμπρός και πίσω.

Το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της αστρονομικής τιμής του αυτοκινήτου έπαιξε ότι ο αριθμός του σασί και του μοτέρ ήταν το Νο 1.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube