Τρακτέρ με πολύστροφο 4κύλινδρο μοτέρ μοτοσικλέτας Suzuki! [video]

Τρακτέρ με πολύστροφο 4κύλινδρο μοτέρ μοτοσικλέτας Suzuki! [video]

Ακούγοντας την ιδιοκατασκευή Ολλανδού αγρότη να οργώνει, θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Le Mans!

Έχουμε δει τρακτέρ με κάθε λογής μοτέρ, από θηριώδη V8 μέχρι 4κύλινδρο Volvo τούρμπο. Όμως ο Ολλανδός Gerrit Flikweert πραγματικά πρωτοτυπεί, αφού έβαλε στο τρακτέρ του έναν κινητήρα σπορ μοτοσικλέτας.

Το 4κύλινδρο, αερόψυκτο μοτέρ είναι σίγουρα ελαφρύ, ώστε να δίνει καλή αναλογία ιπποδύναμης/βάρους, αν και δεν είναι αυτό που μετράει σε ένα αγροτικό μηχάνημα…

Όμως το τρακτέρ αυτό δείχνει ιδιοκατασκευή, αν κρίνουμε από το σωληνωτό πλαίσιο/ρολ-μπαρ που το περιβάλλει. Όσο για τον κινητήρα, το video στο YouTube αναφέρει μόνο ότι είναι Suzuki 80 ίππων. Όμως αν το σκεφτούμε λογικά, αφού το τρακτέρ διατηρεί (όπως βλέπουμε) το δικό του σύστημα μετάδοσης, θα πρέπει να πρόκειται για ένα μοτέρ μοτοσικλέτας με άξονα αντί με αλυσίδα.

Κοιτώντας το μοτέρ, μοιάζει με αυτό της Suzuki GS850, που είχε όντως μετάδοση με άξονα και ιπποδύναμη 77,6 PS στις 9.000 rpm. Η μοτοσικλέτα αυτή, μοντέλο 1981-’82, ήταν από τις πιο αξιόπιστες της αγοράς, αλλά εδώ το μοτέρ της θα ζορίζεται πολύ για να κινεί τόσο σίδερο με μόλις 6,6 kgm ροπή και μάλιστα στις 7.500 rpm!

Παρά τον υποπολλαπλασιασμό στροφών του τρακτέρ, ο πολύστροφος 4κύλινδρος πασχίζει να ξεκινήσει το τρακτέρ και στην αρχή νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρει. Ξεκινάει όμως και σε άλλα πλάνα βλέπεις το τρακτέρ να τρέχει χαρωπά στην άσφαλτο, με αρκετά μεγάλη ταχύτητα κι έναν ήχο πέρα για πέρα αταίριαστο.

Τώρα, το πώς θα μπορεί να οργώνει ή να ρυμουλκεί με τη ροπή μοτοσικλέτας που ζύγιζε 250 κιλά, είναι άλλο ζήτημα. Ίσως να πρέπει να περιμένουμε ένα δεύτερο video για να το πιστέψουμε.

Φανταστείτε πάντως ο Gerrit να βάλει στο τρακτέρ του έναν κομπρεσοράτο χιλιάρη από Kawasaki Ninja H2, ή έστω έναν V2 1.340cc από Harley-Davidson που έχει και ροπή χαμηλά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube