Το γρηγορότερο FWD στο Ring ίσως είναι ένα… Toyota C-HR [video]

Το γρηγορότερο FWD στο Ring ίσως είναι ένα… Toyota C-HR [video]

Δεν θα πρόκειται για ένα οποιοδήποτε Toyota C-HR παραγωγής βέβαια, αλλά για ένα βελτιωμένο με 600 PS και εκτεταμένα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Η μάχη των Honda, Renault, Volkswagen κ.λπ. για τον τίτλο του γρηγορότερου προσθιοκίνητου παραγωγής στο Nürburgring, τον οποίο προς το παρόν κατέχει το νέο Civic Type R, καλά κρατεί.

Παράλληλα όμως, μπορεί να ξεκινήσει μια αντίστοιχη κόντρα για το ταχύτερο προσθιοκίνητο δρόμου γενικότερα, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός της «παραγωγής». Να μιλάμε δηλαδή για βελτιωμένα αυτοκίνητα με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και εκτενείς βελτιώσεις, τα οποία σε σχέση με ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό θα διαφέρουν κυρίως στο ότι θα φοράνε λάστιχα με έγκριση τύπου για χρήση στον δρόμο, άρα όχι full slick. Το έναυσμα για ένα τέτοιο κυνηγητό έρχεται από τις ΗΠΑ, με ένα βελτιωμένο… Toyota C-HR.

Ενόψει της έκθεσης SEMA, η Toyota Β. Αμερικής ανέθεσε στον βελτιωτικό οίκο DG-Spec τη δημιουργία μιας extreme έκδοσης R-Tuned του μεσαίου crossover της. Ο βελτιωτής Dan Gardner χρησιμοποίησε έναν παλαιότερο κινητήρα της Toyota με κωδικό 2ΑΖ-FE, χωρητικότητας 2,4 lt, ο οποίος με πλήρως αναβαθμισμένα σωθικά και την προσθήκη ενός custom τούρμπο της Garrett, αποδίδει περίπου 600 PS και 76 kgm. Το κιβώτιο είναι ένα χειροκίνητο 5άρι, εφοδιασμένο με μπλοκέ διαφορικό, και στέλνει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

Εμφανισιακά, το Toyota C-HR R-Tuned ξεχωρίζει κυρίως χάρη στο εμπρός σπόιλερ και την τεράστια πίσω αεροτομή, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την περίσταση. Δεν είναι διακοσμητικά, αφού σύμφωνα με την εταιρία παράγουν 136 kg αρνητικής άντωσης –άγνωστο σε ποια ταχύτητα. Το αυτοκίνητο πατάει σε custom ανάρτηση, φοράει λάστιχα Toyo RR διαστάσεων 275/35R18 και φρενάρει με δίσκους 355 mm και 4πίστονες της Brembo στους εμπρός τροχούς. Και όπως φαίνεται τα κάνει όλα αυτά αρκετά αποτελεσματικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Toyota C-HR 1.2T

Η Toyota ανακοίνωσε ότι στην πίστα του Willow Springs το C-HR R-Tuned σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1’25”22, χρόνος που το φέρνει εμπρός από αυτοκίνητα όπως η Porsche 911 GT3, η McLaren 650S Spider, το Nissan GT-R Nismo κ.ά. Και τώρα, ο δημιουργός αυτού του ιδιαίτερου project, o Dan Gardner, έχει θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους: «Το αυτοκίνητο φτιάχτηκε απλώς για τη SEMA, και η Toyota δεν έχει άλλα σχέδια γι’ αυτό, αλλά προσωπικά πιστεύω πως θα ήταν τέλειο να το πάμε στο Nordschleife. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κατακτούσε το ρεκόρ του ταχύτερου προσθιοκίνητου εκεί».

Παρότι ένα crossover δεν ακούγεται ιδανική βάση για το στήσιμο ενός αυτοκινήτου με στόχο τους χρόνους σε πίστα, ο Gardner λέει μάλλον το αντίθετο: «Η πλατφόρμα του C-HR είναι πραγματικά πολύ άκαμπτη, οπότε βελτιώσαμε τα οδηγικά χαρακτηριστικά της, με σκοπό να φτιάξουμε έναν φονιά υπεραυτοκινήτων. Το νόημα μιας τέτοιας κίνησης είναι ότι… δεν έχει νόημα».

Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του Toyota C-HR R-Tuned μπορείτε να τα δείτε στο αρχείο pdf που επισυνάπτεται πιο κάτω, μετά το video με τον γύρο του στο Willow Springs.

[Πηγές: Toyota HΠA, Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube