Δείτε την πιο ακριβή αλλαγή ταχύτητας σε Civic! [videos]

Δείτε την πιο ακριβή αλλαγή ταχύτητας σε Civic! [videos]

“Money shift” λένε την κατά λάθος αλλαγή από 2η σε 1η με τέρμα γκάζι σε αγώνα ντράγκστερ – και καταλαβαίνετε γιατί…

Στους αγώνες ντράγκστερ, κάθε εκατοστό του δευτερολέπτου μετράει, οπότε οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται αστραπιαία και με το γκάζι στο πάτωμα.

Όμως, όταν βιάζεσαι, εύκολα μπορεί να κάνεις το λάθος κι αντί να αλλάξεις από 2η σε 3η, να ξαναβάλεις 1η. Κι ενώ ένα τέτοιο ακούσιο κατέβασμα μπορεί στο δρόμο να το προλάβεις και να πατήσεις το συμπλέκτη πριν οι στροφές του κινητήρα εκτοξευτούν στα ουράνια, κατά τη διάρκεια αγώνα ντράγκστερ, όπου αλλάζεις με το πόδι στο πάτωμα (power-shift στην ειδική ορολογία) δεν έχεις τέτοια ευκαιρία. Οπότε οι στροφές του κινητήρα εκτοξεύονται, οι βαλβίδες χτυπούν στα έμβολα… και άντε γεια. Εξ ου και “money shift”, αφού το λάθος σου κοστίζει πολύ ακριβά…

Το βλέπετε καθαρά στο πρώτο video (γύρω στο 2’ 20”) όπου ο οδηγός του παλιού Honda Civic CRX κάνει το λάθος 1η – 2η – 1η και οι στροφές του VTEC θα πρέπει να έφτασαν τις 12.000. Και καθώς το Honda ήταν φτιαγμένο για αγώνες ντράγκστερ, με στενά πίσω λάστιχα και το βάρος όλο μπροστά, με το στιγμιαίο φρενάρισμα του κινητήρα σηκώθηκε στους μπροστινούς τροχούς, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και κατέληξε στον τοίχο πριν κάνει τετακέ και σταματήσει στον απέναντι τοίχο.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι το Civic CRX στα δύο video είναι το ίδιο, αλλά πιθανότατα είναι. Το ένα κλιπ είναι από τον YouTuber BigKleib34 και δείχνει money shifts στους αγώνες Import vs Domestic (αμερικάνικα εναντίον ξένων) 2017 World Cup Finals της Haltech στις 19/12. To άλλο video, το μεγάλο, είναι του 1320video και τραβήχτηκε νύχτα, μια βδομάδα νωρίτερα.

Μέσα στα video θα δείτε κι άλλες money shifts” όπως και μια μεγάλη σύγκρουση που μπορεί να έχει αιτία έναν σπασμένο κεντρικό άξονα. Αλλά και χωρίς τα ατυχήματα, οι μονομαχίες στο drag-strip έχουν ενδιαφέρον.

[Πηγή: autoevolution.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube