Τα πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας του επόμενου Volvo XC90

Τα πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας του επόμενου Volvo XC90

Το μεγάλο SUV της Volvo, που θα παρουσιαστεί το 2014, θα λανσάρει στην αγορά μερικά εντυπωσιακά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας

Η Volvo φαίνεται αποφασισμένη να διευρύνει την καλή της φήμη σε θέματα παθητικής ασφάλειας, και στον τομέα της ενεργητικής. Στο νέο XC90, το οποίο περιμένουμε μέσα στο 2014, θα δούμε νέες λύσεις για την αποφυγή ατυχήματος.

Στόχος της εταιρίας είναι το 2020 «να μην εμπλέκεται κανένα Volvo σε θανατηφόρα ατυχήματα». Πάμε να δούμε πώς σκοπεύουν να το καταφέρουν:

Ανίχνευση ζώου
Μόνο στη Σουηδία καταγράφονται κάθε χρόνο 50.000 συγκρούσεις αυτοκινήτων με ζώα, και στις 6.000 από αυτές πρόκειται για ταράνδους. Μάλιστα, επειδή το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου χτυπάει πρώτα τα λεπτά τους πόδια, οι ζώνες ελεγχόμενες παραμόρφωσης δεν προσφέρουν τίποτα. Η δύσκολη δουλειά της απορρόφησης της ενέργειας της σύγκρουσης πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τις εμπρός κολόνες, οι οποίες έρχονται σε επαφή με το σώμα του ζώου. Το νέο σύστημα ασφαλείας της Volvo «γνωρίζει» τη μορφή κάθε ζώου και φρενάρει το αυτοκίνητο για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της σύγκρουσης.

Υποβοήθηση διεύθυνσης για παραμονή στον δρόμο
Σύμφωνα με τη Volvo, περίπου ένα στα τέσσερα ατυχήματα προκαλείται από έξοδο του αυτοκινήτου από τον δρόμο. Από αυτά, το 66% συμβαίνει με ταχύτητα άνω των 70 km/h. Έτσι, η τεχνολογία διατήρησης λωρίδας (Lane Departure Warning) που ήδη υπάρχει σε αρκετά μοντέλα της Volvo και όχι μόνο, θα περάσει στο επόμενο στάδιο. Το Volvo XC90 θα αναγνωρίζει την ύπαρξη μπαριέρας ή απλώς το τέλος της ασφάλτου στην άκρη του δρόμου και θα επεμβαίνει ανάλογα στο τιμόνι και στα φρένα ώστε να αποφευχθεί η έξοδος του αυτοκινήτου από τον δρόμο.

Ανίχνευση πεζού
Η πρωτοπορία της Volvo στην ανίχνευση πεζών έγκειται στο ότι το σύστημα δεν χρησιμοποιεί κάμερες υπερύθρων αλλά την ίδια κάμερα με τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας. Ανιχνεύει πεζούς και ποδηλάτες, μέρα και νύχτα, και εκπέμπει έναν προειδοποιητικό ήχο πριν επέμβει στα φρένα για να αποφευχθεί το ατύχημα.

Αυτόματο παρκάρισμα
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, στους κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης τα Volvo του κοντινού μέλλοντος θα μπορούν να οδηγούνται σε μια ελεύθερη θέση μόνα τους. Η εντολή για να βρει τη θέση και να παρκάρει μόνο του το αυτοκίνητο, όπως και η αντίστοιχη για την επιστροφή του στην έξοδο του parking την ώρα της αναχώρησης, θα δίνεται μέσα από εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του οδηγού.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube