Σύγκριση φώτων: Αλογόνου, Xenon ή LED; [video]

Σύγκριση φώτων: Αλογόνου, Xenon ή LED; [video]

Σύμφωνοι: τα φώτα αλογόνου έχουν ξεπεραστεί. Ποια είναι όμως η καλύτερη από τις δύο πιο σύγχρονες λύσεις;

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι τα φώτα Xenon αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα εμπρός σε σχέση με τα φώτα αλογόνου. Κυρίως από πλευράς ασφάλειας, αλλά κι από πλευράς εμφάνισης.

Τι ισχύει όμως για το πιο πρόσφατο βήμα εξέλιξης, τα φώτα LED; Παρέχουν καλύτερο φωτισμό τη νύχτα από τα Xenon;

Την απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο YouTuber Nick Murray, χρησιμοποιώντας δύο Porsche 911 και την… πόρτα του γκαράζ του. Ο Murray μετράει τη φωτεινότητα με ένα φωτόμετρο ώστε να έχουμε αντικειμενική σύγκριση. Και για λόγους πληρότητας, προσθέτει και τη μέτρηση από τα φώτα αλογόνου.  

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, με τους προβολείς LED να είναι σαφώς πιο δυνατοί από τους Xenon στη μεσαία σκάλα – με διαφορά σχεδόν όση έχουν οι Xenon από τους αλογόνου. Στη μεγάλη σκάλα, οι Xenon έχουν οριακά μεγαλύτερη ισχύ, αλλά οι LED έχουν πιο λευκό φως.

Να θυμίσουμε εδώ ότι οι τρεις τρόποι φωτισμού είναι εντελώς διαφορετικοί: πυράκτωση νήματος στις λάμπες αλογόνου, εκκένωση υψηλής έντασης στις λάμπες Xenon και πόλωση φωτοδιόδου ημιαγωγών στις LED.

Υπάρχει βέβαια σημαντική διαφορά και στο κόστος. Οι LED είναι ακριβότερες, όμως είναι μικρότερες (πράγμα καλό για την αισθητική), καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις Xenon κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πέρα από τις φωτομετρήσεις, ο Murray μας κάνει στο video και μια νυχτερινή βόλτα στο τετράγωνο για να δούμε τις διαφορές φωτισμού και υποκειμενικά.

[Πηγή: Nick Murray, YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube