SEAT: Χρησιμοποιεί υπερυπολογιστή με ισχύ 40.000 λάπτοπ [video]

SEAT: Χρησιμοποιεί υπερυπολογιστή με ισχύ 40.000 λάπτοπ [video]

Βρίσκεται στο Barcelona Supercomputing Center και χρησιμοποιείται για βελτίωση της αεροδυναμικής των μοντέλων της ισπανικής εταιρείας.

H SEAT δημοσίευσε εικόνες και video από τον MareNostrum 4 - τον υπεροπολογιστή των 13.7 petaflops που χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της αεροδυναμικής των μοντέλων της και βρίσκεται στο Barcelona Supercomputing Center.

Οι 165.888 επεξεργαστές του MareNostrum 4 έχουν αντίστοιχη υπολογιστική ισχύ με 40.000 λάπτοπ και μπορούν να υποστηρίξουν πολύ απαιτητικά μοντέλα προσομοίωσης. Ο υπερυπολογιστής ζυγίζει 78 τόννους και βρίσκεται σε ένα χώρο 180 τετραγωνικών μέτρων του Barcelona Supercomputing Center, όπου επικρατεί σταθερή θερμοκρασία 24 βαθμών Κελσίου και υγρασία 36%. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου είναι ο έβδομος ισχυρότερος υπολογιστής στην Ευρώπη.

Supercomputer

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τον MareNostrum 4 για μετεωρολογικές προβλέψεις ή για ιατρικούς σκοπούς. Η SEAT, χρειάζεται όλη αυτή την ισχύ για να πραγματοποιήσει λεπτομερείς προσομοιώσεις αεροδυναμικής, με στόχο τη μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας των μοντέλων της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα είναι το εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, το πάτωμα, τα ελαστικά και οι ζάντες. Μέχρι στιγμής η διαδικασία γινόταν με φυσικά μοντέλα κατασκευασμένα από πηλό, μέσα σε αεροδυναμικές σήραγγες, με πολύ μεγάλο κόστος. Με τη βοήθεια του MareNostrum 4, υπολογισμοί που θα απαιτούσαν μήνες εργασίας ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Supercomputer

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 15 χρόνια οι υπολογιστές θα είναι 1.000 φορές πιο ισχυροί από αυτούς που έχουμε σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών μοντέλων που θα αγγίζουν την πραγματικότητα.

Το Barcelona Supercomputing Center βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τον επόμενο υπερυπολογιστή MareNostrum 5 που θα είναι 20 φορές πιο ισχυρός από το σημερινό μοντέλο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube