Renault: Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εν κινήσει

Renault: Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εν κινήσει

Με ένα τροποποιημένο Kangoo Z.E. κι έναν ειδικό δρόμο, η Renault δείχνει ότι πολλά από τα προβλήματα των ηλεκτρικών είναι λίγο πριν τη λύση τους. Τουλάχιστον στη θεωρία.

Κατά κανόνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σημαντικά χαμηλότερη αυτονομία από τα συμβατικά.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι για να «ξαναγεμίσουν» χρειάζονται πολλαπλάσιο χρόνο από ότι χρειάζεται να γεμίσεις το ρεζερβουάρ με οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο.

Προφανώς στο μέλλον οι χρόνοι φόρτισης θα πέσουν πάρα πολύ, και πάλι όμως είναι μάλλον απίθανο οι φορτιστές να συναγωνίζονται τη μάνικα του πρατηρίου.

Έτσι, η Renault συνεργάστηκε με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Qualcomm, αλλά και το γαλλικό τεχνολογικό ινστιτούτο Vedecom προκειμένου να βρουν από κοινού μια λύση. Με άλλα λόγια, για να κατασκευάσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φορτίζει ενώ κινείται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ BMW Group: Ασύρματη φόρτιση για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ονομάζεται DEVC (Dynamic Electric Vehicle Charging) και η Renault το παρουσίασε χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο Kangoo Z.E. αλλά και 100 m δρόμου μέσα στον οποίο υπήρχαν αγωγοί ρεύματος για επαγωγική φόρτιση.

Πρακτικά η φόρτιση έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το «πρίζωμα» σε έναν σταθμό φόρτισης 22 KW, όπως αρκετοί από αυτούς που είναι διαθέσιμοι στο κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Test drive: Renault Clio 1.5 dCi 0.9 TCe 90

Το όλο εγχείρημα σε λίγο καιρό θα περάσει στην πλήρη εποπτεία της Vedecom και οι δοκιμές θα συνεχιστούν ως μέρος του προγράμματος FABRIC. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρότζεκτ που σκοπό έχει την αξιολόγηση της χρησιμότητας της ασύρματης φόρτισης ενώ το αυτοκίνητο κινείται.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, όμως μέχρι το Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένο να εξετάζεται ο συγκεκριμένος τρόπος φόρτισης.

[Πηγή: Autoexpress.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube