Το προηγμένο σύστημα AEB σταμάτησε το φορτηγό στο Βερολίνο [video]

Το προηγμένο σύστημα AEB σταμάτησε το φορτηγό στο Βερολίνο [video]

Το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης της Scania περιόρισε τον αριθμό των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η έρευνα της αντιτρομοκρατικής στη Γερμανία βρήκε ότι το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν εφοδιασμένο με σύστημα ΑΕΒ, αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης.  

Επρόκειτο για ένα Scania R450, μοντέλο που εφοδιάζεται με σύστημα ΑΕΒ εδώ και μερικά χρόνια, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την τοποθέτησή του υποχρεωτική σε οχήματα αυτής της κατηγορίας.

Το 2012 η ΕΕ ψήφισε νόμο που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές φορτηγών να συμπεριλαμβάνουν το σύστημα αυτό στον στάνταρ εξοπλισμό των μοντέλων τους που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι ερευνητές βρήκαν ότι το φορτηγό σταμάτησε μόνο του μετά από 70-80 μέτρα, χάρη στο σύστημα. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το σύστημα ΑΕΒ (Advanced Emergency Braking) θα μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό αν ο οδηγός δεν είχε αντιδράσει καθόλου, όμως οι προληπτικές του ενέργειες ακυρώθηκαν με την υπόθεση ότι ο οδηγός διατηρούσε τον έλεγχο. Έτσι λειτουργεί η τεχνολογία αυτή και στα επιβατικά αυτοκίνητα.

To AEB είναι σχεδιασμένο για να προλαμβάνει ή να μετριάζει τις συγκρούσεις όπου το φορτηγό πέφτει επάνω σε προπορευόμενο όχημα, όταν ο οδηγός του είναι αφηρημένος ή έχει αποκοιμηθεί. Όταν ανιχνεύσει την πιθανότητα σύγκρουσης, το ΑΕΒ σε πρώτη φάση προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικό σήμα.

Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει καθόλου και το φορτηγό κινείται με ταχύτητα πάνω από 14 km/h, το σύστημα επεμβαίνει φρενάροντας με τη μέγιστη δύναμη. Όμως, πριν από αυτό, αφήνει ένα περιθώριο στον οδηγό να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλες ενέργειες, δηλαδή στρίβοντας το τιμόνι ή πατώντας το γκάζι. Κάθε επέμβαση του οδηγού δηλαδή, στα φρένα, το τιμόνι ή το γκάζι, ακυρώνει τις προληπτικές ενέργειες του ΑΕΒ.

Στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης του Βερολίνου, ο Τυνήσιος οδηγός θα πρέπει να επιτάχυνε ή/και να έστριβε το τιμόνι όταν έπεσε πάνω στο ανύποπτο πλήθος.

Όμως μια πρόσθετη λειτουργία του συστήματος ΑΕΒ σταμάτησε αυτόματα το φορτηγό, περιορίζοντας έτσι τον πιθανό αριθμό των θυμάτων. Η λειτουργία αυτή, με την ονομασία Multi-Collision Brake, φρενάρει αυτόματα το όχημα μετά από μια σύγκρουση προλαμβάνοντας έτσι πιθανές πολλαπλές συγκρούσεις. Αυτό το σύστημα σταμάτησε τελικά το φονικό Scania των 450 ίππων…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube