Πώς γίνεται ένας κινητήρας βενζίνης εξίσου οικονομικός με έναν ντίζελ [video]

Πώς γίνεται ένας κινητήρας βενζίνης εξίσου οικονομικός με έναν ντίζελ [video]

Ένα σύστημα ψηφιακού ελέγχου των βαλβίδων βελτιώνει θεαματικά την απόδοση και την ελαστικότητα των βενζινοκινητήρων.

Ένα επαναστατικό, βρετανικής σχεδίασης, ψηφιακό σύστημα ελέγχου των βαλβίδων διατείνεται ότι χαρίζει στους βενζινοκινητήρες την οικονομία και την οδηγησιμότητα των ντίζελ, αλλά με πιο καθαρά κι ελεγχόμενα καυσαέρια.

Το σύστημα έχει την ονομασία IVA και είναι δημιούργημα της εταιρείας τεχνολογίας Camcon Automotive, με έδρα το Leamington Spa της Αγγλίας.

To IVA (Intelligent Valve Actuation) εξελίσσεται τα τελευταία 6 χρόνια κι έχει φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας στο δυναμόμετρο ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν και δοκιμές του στο δρόμο. Το σύστημα προσφέρεται τώρα σε μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές εξαρτημάτων ως ενισχυτικό της ενεργειακής απόδοσης, τόσο σε συμβατικά όσο και σε υβριδικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Camcon, Roger Stone, που ηγήθηκε εξαρχής της εξέλιξης και αυτοπροσδιορίζεται ως «άνθρωπος των μοτέρ, όλη τη ζωή του», το IVA επιτρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα το βύθισμα των βαλβίδων, ο χρονισμός τους και η διάρκεια που μένουν ανοιχτές. Έτσι καταργείται η μέχρι τώρα απαραίτητη μηχανική σύνδεση ανάμεσα στη λειτουργία των βαλβίδων και την περιστροφή του στροφαλοφόρου, η οποία ήταν χαρακτηριστικό όλων των εμβολοφόρων κινητήρων για πολύ πάνω από έναν αιώνα.  

Οι εφευρέτες του IVA το περιγράφουν ως μεγάλο βήμα στη σχεδίαση των κινητήρων, το οποίο καταργεί το τελευταίο εναπομείναν αναλογικό σύστημα. Και λένε ότι είναι «πιθανώς πιο σημαντικό απ’ ό,τι η μετάβαση από την ανάφλεξη με πλατίνες στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ή από τα καρμπιρατέρ στον ψεκασμό καυσίμου».

Με την απόλυτα ευέλικτη ενεργοποίηση των βαλβίδων, υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστεί ο κινητήρας ακριβώς στις ανάγκες του οδηγού, προσφέροντας εξαιρετική ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές και τα χαμηλά φορτία, αλλά και πολύ μεγάλη ισχύ όταν χρειάζεται.

Οι αναγκαίοι συμβιβασμοί που επιβάλλει ο συμβατικός χρονισμός των εκκεντροφόρων –αλλά και τα υπάρχοντα, λιγότερο προηγμένα συστήματα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων– καταργούνται. Το IVA είναι και απόλυτα προσαρμόσιμο με την επιλεκτική απενεργοποίηση των κυλίνδρων, η οποία βελτιώνει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση.

Θεμελιώδης για το IVA ήταν η εξέλιξη ενός συστήματος ηλεκτρομαγνητικών ενεργοποιητών, που βρίσκονται πάνω από τον κινητήρα και ο καθένας τους κινεί έναν μικρό εκκεντροφόρο ο οποίος ανοιγοκλείνει μία ή δύο βαλβίδες. Σε έναν πειραματικό κινητήρα που επιδείχθηκε στο AUTOCAR, υπήρχαν οκτώ τέτοιοι ενεργοποιητές και εκκεντροφόροι, τοποθετημένοι εγκάρσια και όχι κατά μήκος του 4κύλινδρου μοτέρ. Η κίνηση των βαλβίδων είναι δεσμοδρομική (οι βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν μηχανικά, όχι με ελατήριο) και οι χρόνοι ανοίγματος/κλεισίματος ελέγχονται από υπολογιστή (εγκέφαλο). Αυτός βρίσκεται προς το παρόν σε ένα μεταλλικό κουτί πάνω από τον κινητήρα, αλλά σε εφαρμογές της παραγωγής πιθανότατα θα συνδεθεί με την κεντρική μονάδα ελέγχου (ECU).

«Το IVA επιτρέπει απίστευτο έλεγχο», λέει ο Stone. «Μπορούμε να έχουμε πλήρες βύθισμα περιστρέφοντας τον εκκεντροφόρο 360 μοίρες, ή ενδιάμεσο βύθισμα περιστρέφοντάς τον λιγότερο και μετά επαναφέροντάς τον. Είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει ουσιαστικά σε κάθε κινητήρα».

Η Camcon αναγνωρίζει ότι έχει δεχτεί τεχνική βοήθεια από την Jaguar Land Rover, η οποία έχει τη βάση της εκεί κοντά και πιστεύεται ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η Camcon έχει ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα δοκιμών, σε δυναμόμετρο και δρόμο, για να αξιολογήσει την αντοχή του IVA και να συλλέξει πραγματικά στοιχεία, αλλά ο εμπορικός διευθυντής, Mark Gostick, πιστεύει ότι το σύστημα έχει σχεδόν αποδείξει την αντοχή του.

Αν το IVA υιοθετηθεί από έναν μεγάλο προμηθευτή όπως η Bosch ή η Valeo, η Camcon πιστεύει ότι θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να φτάσει στην παραγωγή – και έχει το δυναμικό για περαιτέρω εξέλιξη σε νέες παραγωγικές κατευθύνσεις.

[Πηγή: AUTOCAR]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube