Οι Audi, BMW και Daimler αγόρασαν τους χάρτες της Nokia

Οι Audi, BMW και Daimler αγόρασαν τους χάρτες της Nokia

Το τμήμα χαρτών Here Maps της Nokia πουλήθηκε στους 3 μεγάλους Γερμανούς κατασκευαστές της αυτοκινητοβιομηχανίας έναντι 2,8 δισ. ευρώ.

Μία κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες των Audi, BMW και Daimler απέκτησε το τμήμα της Nokia που δραστηριοποιείται στους ψηφιακούς χάρτες και την δορυφορική πλοήγηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την Nokia, η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν δανειακές υποχρεώσεις της Here Maps. H πώληση θα επιτρέψει στη Nokia να επικεντρωθεί στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, να ξαναμπεί στην αγορά των smartphones και να ολοκληρώσει την εξαγορά της Alcatel-Lucent.

Η Nokia εισήλθε στην αγορά των χαρτών το 2008 όταν είχε αγοράσει την αμερικανική Navteq, μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των ψηφιακών χαρτών, έναντι του ποσού των 8,1 δισ. ευρώ. Ο τομέας ονομάστηκε τελικώς HERE και σήμερα προσφέρει κάλυψη με ψηφιακούς χάρτες σε περίπου 200 χώρες και σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες επισημαίνουν τη σημασία της εξαγοράς σημειώνοντας πως οι Here Maps μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέα συστήματα υποστήριξης που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα την οδηγήσουν στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

Τονίζουν ακόμα ότι οι εξαιρετικής ακρίβειας ψηφιακοί χάρτες της Nokia θα αξιοποιηθούν και σε συνεργασία με real-time data από τα οχήματα, με στόχο τη μεγαλύτερη οδική ασφάλεια αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Κάθε εταίρος της νέας κοινοπραξίας έχει ίσο μερίδιο και όπως προβλέπει η μεταξύ τους συμφωνία, καμία από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών στο μέλλον, ενώ η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή και για όποιον άλλον κατασκευαστή αυτοκινήτων θελήσει να συμμετάσχει.

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube