O νέος 2λιτρος βενζινοκινητήρας της Toyota είναι «ο πιο αποδοτικός του κόσμου» [videos]

O νέος 2λιτρος βενζινοκινητήρας της Toyota είναι «ο πιο αποδοτικός του κόσμου» [videos]

Έχει ενεργειακή απόδοση 40%, ρεκόρ για μοτέρ παραγωγής, πράγμα που υπόσχεται αξεπέραστη οικονομία βενζίνης.

Ο νέος 4κύλινδρος βενζίνης Dynamic Force έχει θερμική απόδοση μόλις 1% χαμηλότερη από το υβριδικό σύστημα του Prius.

Σύμφωνα με την Toyota, η κορυφαία θερμική απόδοση οφείλεται στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας μείωσης των εσωτερικών τριβών, καθώς και σε πιο αποδοτικά συστήματα εξαγωγής και ψύξης.

Ο νέος ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας (βλ. video 1) θα τοποθετηθεί σταδιακά σε όλα τα μοντέλα της Toyota με την καινούργια πλατφόρμα TNGA (Toyota New Global Architecture), τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος 2λιτρος βενζίνης, που αποδίδει 171 PS/6.600 rpm και 20,9 kgm/4.800 rpm με αυξημένη ροπή σε όλο το φάσμα στροφών, θα προσφέρεται και ως μέρος υβριδικού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή θα ισοφαρίζει την απόδοση 41% του Prius, αλλά θα προσφέρει ανώτερες επιδόσεις.

Αυτό το υβριδικό σύστημα (βλ. video 2) θα ντεμπουτάρει στο επερχόμενο νέο Auris/Corolla, που αναμένεται να αποκαλυφθεί στο Σαλόνι της Γενεύης, την ερχόμενη εβδομάδα. Θα είναι ένα από τα δύο υβριδικά συστήματα του νέου μοντέλου, καθώς θα παραμείνει το σύστημα με τον 1.8 ως σημείο εισόδου, αν και σε αναβαθμισμένη μορφή.

Η Toyota εξέλιξε επίσης ένα πιο αποδοτικό κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης Direct-Shift CVT (βλ. video 3) που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά γρανάζια για την αρχική επιτάχυνση. Αυτό δίνει την ταχύτερη απόκριση από στάση ενός συμβατικού αυτόματου, σε συνδυασμό με την καλύτερη απόδοση ενός CVT εν κινήσει.

Επιπλέον, η Toyota εξέλιξε κι ένα σύστημα μεταφοράς ροπής Dynamic Torque Vectoring (βλ. video 4) για τετρακίνητα μοντέλα βενζίνης, το οποίο μπορεί να απεμπλέξει τον εμπρός άξονα κάνοντας το αυτοκίνητο πισωκίνητο. Αυτό το σύστημα θα τοποθετηθεί σύντομα στα τετρακίνητα και εκτός δρόμου μοντέλα της Toyota, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου.

[Πηγή: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube