Μπαταρίες ιόντων νατρίου. Είναι το μέλλον;

Μπαταρίες ιόντων νατρίου. Είναι το μέλλον;

Υπόσχονται αντίστοιχες δυνατότητες με τις ιόντων λιθίου, όμως με σημαντικά χαμηλότερο κόστος

Το γαλλικό δίκτυο RS2E, μια ερευνητική σύμπραξη πανεπιστημίων και βιομηχανιών, προχώρησε στην παρουσίαση μιας μπαταρίας που ενδέχεται να αλλάξει την ισορροπία στην αγορά ενέργειας τα ερχόμενα χρόνια. 

Μέχρι σήμερα, η πιο αποδοτική λύση στις μπαταρίες ήταν με ηλεκτροχημική βάση ιόντων λιθίου. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για λίθιο, αλλά και τα μικρά κοιτάσματα που διαθέτουμε στον πλανήτη, έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στις τιμές της πρώτης ύλης, όσο και στις μπαταρίες. Αντιθέτως, διαθέσιμα κοιτάσματα νατρίου υπάρχουν σχεδόν παντού, με πολύ πιο προσιτές τιμές.

Μέχρι πρότινος, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για μπαταρίες με βάση το νάτριο, όμως χωρίς επιτυχία. Αν και οι λεπτομέρειες της χημικής σύστασης της γαλλικής «συνταγής» δεν έγιναν γνωστές, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο μοντέλο στην πιο δημοφιλή βιομηχανική διάσταση, την 18650. Πρόκειται για το βασικό στοιχείο από το οποίο κατασκευάζονται οι μπαταρίες για όλες τις σύγχρονες εφαρμογές, από τα laptop μέχρι το ηλεκτροκίνητο Tesla.

Η νέα μπαταρία έχει χαρακτηριστικά άμεσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες ιόντων λιθίου. Ενδεικτικά η χωρητικότητα είναι 90Wh/kg, η διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 2.000 κύκλοι φόρτισης, όμως το κόστος τους αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο. Οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν 30% πιο χαμηλή τιμή, με προοπτική να πέσει ακόμα περισσότερο αν μπει σε ευρεία βιομηχανική παραγωγή. 

 

Φωτογραφίες: Vincent GUILLY/CEA, Cyril FRESILLON/CSE/RS2E/CNRS Photothèque

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube