Μην την κοιτάς, τυφλώνει! [video]

Μην την κοιτάς, τυφλώνει! [video]

Αυτή η COB LED των 19 μόλις mm έχει ισχύ 500W, κοστίζει $500 και μπορεί να γίνει η βάση για έναν σούπερ-προβολέα.

Σε οποιονδήποτε τομέα της τεχνολογίας, υπάρχουν κάποιοι που φτιάχνουν προϊόντα τόσο δυνατά κι εξελιγμένα, που δύσκολα φαντάζεσαι ποιος θα μπορούσε να τα θέλει.

Στον τομέα του φωτισμού, π.χ., ένα τέτοιο προϊόν είναι η “Daylight 5600K” της Yuji, μια LED ενσωματωμένου κυκλώματος των 500W που κοστίζει 500 δολάρια (€430).

Στον κόσμο των προβολέων, έχουμε δει μέχρι και ιδιοκατασκευές υδρόψυκτες των 1000W που μπορούν να δώσουν φως έντασης έως και 90.000 Lumen. Όμως αυτές αποτελούνται από πολλές πηγές φωτισμού. Αντίθετα, αυτή η COB LED των 500W είναι μία και μόνη μονάδα, διαμέτρου μόλις 19 mm.

Φυσικά, ζεσταίνεται τόσο που χρειάζεται ένα γιγαντιαίο και θορυβώδες σύστημα ψύξης για να μη λιώσει όταν λειτουργεί στη μέγιστη ισχύ. Όμως, όπως δείχνει ο Youtuber DIY Perks στο video, η πηγή αυτή είναι απίστευτα λαμπρή.

Η LED αυτή δικαιολογεί την υπέρογκη τιμή της λόγω της ποιότητας του φωτός που εκπέμπει, αλλά και λόγω των λιλιπούτειων διαστάσεών της. Διότι, όπως εξηγεί και ο DIY Perks, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις μια δέσμη φωτός όταν προέρχεται από μια πηγή που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε σημειακή. Πανίσχυρες LED μεγαλύτερων διαστάσεων (ή πολλαπλές) είναι πολύ δυσκολότερο να ελεγχθούν φωτιστικά.

Σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει η LED της Yuji; Στην κατασκευή σούπερ-προβολέων φυσικά – για ένα αυτοκίνητο ράλι για παράδειγμα, όπου πραγματικά θα αναπληρώνουν το φως της ημέρας.

[Πηγή: DIY Perks μέσω Popular Mechanics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube