Κατευθυνόμενα φώτα LED από την Toyota [video]

Κατευθυνόμενα φώτα LED από την Toyota [video]

Η Toyota εξελίσσει φώτα LED που προσαρμόζουν τη δέσμη τους στην ταχύτητα του αυτοκινήτου και δεν τυφλώνουν πεζούς και άλλους οδηγούς.

Από το 2015 κάποια μοντέλα της Toyota θα χρησιμοποιούν τα πιο εξελιγμένα φώτα σε αυτοκίνητα παραγωγής, με λαμπτήρες LED και κατευθυνόμενη δέσμη που θα εξαρτάται και από την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Ήδη υπάρχουν μοντέλα παραγωγής με φώτα που προσαρμόζουν τη δέσμη τους έτσι ώστε να λειτουργούν μόνιμα στη μεγάλη σκάλα χωρίς να τυφλώνουν τους προπορευόμενους ή αντίθετα ερχόμενους οδηγούς. Και ακόμα πιο διαδεδομένοι είναι οι προβολείς κατευθυνόμενης δέσμης, που στρίβουν σύμφωνα με τη γωνία του τιμονιού για να φωτίζουν καλύτερα στις στροφές. Η Toyota ενσωματώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και όχι μόνο, στα νέα φώτα LED Array Adaptive High Beam System, ή Array AHS.

Τα φώτα της Toyota έχουν πλατιά και χαμηλή δέσμη στην πόλη για να φωτίζουν τις άκρες του δρόμου χωρίς να τυφλώνουν τους πεζούς, ενώ φωτίζουν μακριά στον αυτοκινητόδρομο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν ανιχνευθεί άλλο κινούμενο όχημα προσαρμόζονται έτσι ώστε να μην τυφλώνουν, συνεχίζοντας να φωτίζουν όσο καλύτερα γίνεται εκατέρωθεν του οχήματος.

Το σύστημα υλοποιείται με μια σειρά από λαμπτήρες LED τοποθετημένη οριζόντια, με την κλίση καθενός από αυτούς να ρυθμίζεται ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube