Ηλεκτρικό «ιπτάμενο αυτοκίνητο» καθέτου απογείωσης στην πρώτη του πτήση [video]

Ηλεκτρικό «ιπτάμενο αυτοκίνητο» καθέτου απογείωσης στην πρώτη του πτήση [video]

Είναι διθέσιο και μπορεί να πετάξει έως και 300 km με ταχύτητες μέχρι 300 km/h.

Η ιδέα του «ιπτάμενου αυτοκινήτου» έρχεται όλο και πιο κοντά, όπως δείχνει το ηλεκτρικό αεροσκάφος VTOL (καθέτου απογείωσης και προσγείωσης) της Lilium Aviation.

Η Lilium, που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω video από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του διθέσιου αεροσκάφους της. Αυτό έχει συνολικά 36 ηλεκτρικούς τζετ κινητήρες πάνω στα φτερά του που έχουν άνοιγμα 10 μέτρων.

Οι κινητήρες αυτοί, που λειτουργούν όπως οι turbofan αλλά με ηλεκτροκίνητο αντί για στροβιλοκίνητο συμπιεστή, είναι διατεταγμένοι σε 12 σετ των τριών που το καθένα έχει το δικό του φλαπ. Όταν το αεροσκάφος απογειώνεται ή προσγειώνεται, τα τζετ με τα φλαπ τους είναι σε κατακόρυφη θέση. Μετά έρχονται σταδιακά σε οριζόντια θέση για την πτήση, παρέχοντας πρόωση.

Το μυστικό του Lilium είναι ότι η άντωση κατά την πτήση παρέχεται από τις πτέρυγες και όχι από τα στροφεία (όπως στα ελικόπτερα ή τα drones), οπότε «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 90% μικρότερη απ’ ό,τι στα αεροσκάφη τύπου drone» και η μπαταρία δίνει αυτονομία πτήσης 300 km ανά πλήρη φόρτιση, με ταχύτητα πλεύσης έως και 300 km/h.

Στη δοκιμαστική πτήση, το Lilium ήταν τηλεκατευθυνόμενο, αλλά η εταιρεία υπόσχεται ότι οι επανδρωμένες πτήσεις θα ακολουθήσουν σύντομα. Οι πλήρως αυτόνομες αποτελούν το στόχο για το μέλλον, όπου το Lilium VTOL μπορεί να χρησιμοποιείται ως αεροταξί για γρήγορες μεταφορές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της αγοράς κοστίζει €399.000 [video]

Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, όπως αλεξίπτωτα «τύπου πλαγιάς» και σύστημα “Flight Envelope Protection” που δεν θα επιτρέπει ελιγμούς εκτός φακέλου πτήσης. Έτσι κι αλλιώς, οι 36 ανεξάρτητοι κινητήρες εγγυώνται την ασφάλεια, και αν κάποιοι χαλάσουν, το αεροσκάφος εξακολουθεί να μπορεί να προσγειωθεί, ενώ το σύστημα συνιστά ή επιβάλλει την προσγείωσή του.

Οι κατασκευαστές του Lilium λένε ότι οι μπαταρίες του είναι «οι ίδιες που θα βρεις σε οποιοδήποτε Tesla» και σχεδιάζουν την κατασκευή μιας 5θέσιας έκδοσης του αεροσκάφους τους. Επιμένουν ότι δεν πρόκειται για «παιχνίδι για πλουσίους», αλλά για το μεταφορικό μέσο του μέλλοντος, όπου θα μπορείς να κλείνεις πτήση μέσω του κινητού σου και να μεταφέρεσαι αυτόνομα, γρήγορα και φθηνά. Ενώ μια διαδρομή με ταξί από το κέντρο του Manhattan μέχρι το αεροδρόμιο JFK παίρνει σήμερα 55 λεπτά και κοστίζει 55 δολάρια, στο μέλλον θα μπορείς να την κάνεις με το αεροσκάφος σε 5 λεπτά με κόστος μόλις 6 δολάρια!

[Πηγές: Lilium, The Verge]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube