Ήχος 3D στο νέο Audi A8

Ήχος 3D στο νέο Audi A8

Σε συνεργασία με την Bang & Olufsen και το Ινστιτούτο Fraunhofer

Για πρώτη φορά αυτοκίνητο ενσωματώνει τόσο προηγμένο τεχνολογικό ηχοσύστημα. Η Bang & Olufsen φέρνει το μοναδικό ακουστικά χαρακτήρα του τρισδιάστατου ήχου και στα πίσω καθίσματα του νέου Audi A8. 
 
Tο Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System διαθέτει 23 ηχεία με ιδιαίτερα ελαφρούς και χαμηλής παραμόρφωσης μαγνήτες νεοδυμίου, οι οποίοι παράγουν έναν  ήχο υψηλής πιστότητας. 
Η Audi  παρουσίασε για πρώτη φορά 3D (τρισδιάστατο) ήχο το 2015, στο Audi Q7. Στο νέο Audi A8 επεκτείνει την επαναστατική αυτή τεχνολογία και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δύο ηχεία πλήρους εύρους στις εμπρός κολώνες και δύο στην οροφή πάνω από τις πίσω θέσεις εξασφαλίζουν τη χωρική διάσταση του ύψους και αναπτύσσουν τον ήχο surround στην τέλεια στερεοφωνική εμπειρία. Ο ενισχυτής των 1.920 Watt της Bang & Olufsen δημιουργεί τον 3D (τρισδιάστατο) ήχο με τη βοήθεια του επεξεργαστή ψηφιακού σήματος. 
 
 
Πέρα όμως από όλα τα άλλα, ενισχύει το σήμα των woofer, που αναπαράγουν έναν ιδιαίτερα γεμάτο ήχο, σαν μια χαμηλή νότα από ένα μουσικό όργανο.
Όταν το σύστημα infotainment ενεργοποιείται τα δύο tweeter επεκτείνονται ηλεκτρικά μέσα από το ταμπλό. Χάρη στην τεχνολογία Acoustic Lens της Bang & Olufsen εξασφαλίζουν πως ο ήχος θα διανέμεται σε μια οριζόντια ακτίνα 180 μοιρών. Ξεχωριστά κανάλια ενίσχυσης τροφοδοτούν κάθε ηχείο, ενώ προκειμένου να δημιουργηθεί ο 3D (τρισδιάστατος) ήχος το νέο σύστημα χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο που η Audi έχει εξελίξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Erlangen.
 
 
Χρησιμοποιώντας το σύστημα MMI καθώς και μια ξεχωριστή μονάδα ελέγχου που μοιάζει με smartphone για τους πίσω επιβάτες οι ρυθμίσεις ήχου μπορούν να βελτιστοποιηθούν με βάση τις προτιμήσεις - με ιδιαίτερη δηλαδή έμφαση στις εμπρός ή τις πίσω θέσεις, ή σε όλες τις θέσεις. Η ρύθμιση με έμφαση στο πίσω μέρος επιτρέπει στους πίσω επιβάτες  να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα 3D (τρισδιάστατου) και surround ήχου. 
 
 
Οι επιβαίνοντες μπορούν πέρα από τα πρίμα και τα μπάσα να ρυθμίσουν, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα ηχεία, την ένταση των subwoofer. Επίσης υπάρχει και μια ειδική λειτουργία για κινηματογραφικές ταινίες, η οποία ονομάζεται Movie Set. Για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της εικόνας, τότε και η φωνή του ακούγεται από τα δεξιά. 
 
 
Η συνεργασία της Audi με την Bang & Olufsen ξεκίνησε με την αλλαγή της χιλιετηρίδας. Από το 2005 το A8 μπορούσε να εξοπλιστεί με το Advanced Sound System της εξειδικευμένης εταιρείας από τη Δανία. 
Στο νέο Audi A8 η Bang & Olufsen παρέχει τόσο το Advanced όσο και το Premium Sound System. Μόλις ανοίξει η πόρτα ένα χαρακτηριστικό jingle (χαρακτηριστική σύντομη μελωδία), μια σύνθεση που έχει γραφτεί ειδικά για το Α8, υποδέχεται τους επιβάτες. Ταυτόχρονα ο ειδικά μελετημένος φωτισμός παρουσιάζει το εσωτερικό της πολυτελούς λιμουζίνας με έναν μοναδικό τρόπο.
 
 
“Επιλέγουμε τον καλύτερο συνεργάτη για κάθε πρότζεκτ”, σημειώνει ο Mario Fresner, Διευθυντής Εξέλιξης Ήχου στην Audi AG.  To Ινστιτούτο Frauenhofer παίζει επίσης έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Ο Mario Fresner εξηγεί: “Η Bang & Olufsen εκτελεί τις βασικές ρυθμίσεις του συστήματος στις εγκαταστάσεις της. Εμείς εξελίσσουμε ανεξάρτητα, εδώ στο Ingolstadt, το σύστημα και τα μεμονωμένα εξαρτήματα του εις βάθος, ενώ οι εργασίες του 3D (τρισδιάστατου) συντονισμού γίνονται στο Erlangen”.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube