Η Panasonic εξελίσσει σύστημα επαγρύπνησης του οδηγού

Η Panasonic εξελίσσει σύστημα επαγρύπνησης του οδηγού

Δε θα αρκείται να αναγνωρίζει πότε ο οδηγός αρχίζει να αισθάνεται νύστα, αλλά επιπλέον υπόσχεται να τον ξυπνάει.

Ένας νυσταγμένος οδηγός είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνος με έναν μεθυσμένο οδηγό. Πάρα πολύ δηλαδή.

Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες εξοπλίζουν τα αυτοκίνητά τους με συστήματα που αναγνωρίζουν την κόπωση ή/και τη νύστα, ειδοποιώντας τον οδηγό ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί.

Η Panasonic θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτή την τεχνολογία, ανακοινώνοντας πρόσφατα ότι εξελίσσει ένα σύστημα που όχι μόνο αναγνωρίζει τη νύστα του οδηγού αλλά και την εξουδετερώνει όσο αυτό είναι δυνατό.

Η αναγνώρισή της θα γίνεται παρατηρώντας τα μάτια του οδηγού, τις εκφράσεις του προσώπου του και ολόκληρου του κορμιού του με κάμερες υπερύθρων, ενώ θα λαμβάνονται δεδομένα ακόμα και για το πόσο βαριά ή ελαφρά είναι ντυμένος.



Στην εξίσωση θα προστίθεται το εάν είναι μέρα ή νύχτα, και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται αντιληπτό εάν ο οδηγός είναι νυσταγμένος ή τείνει να νυστάξει. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τώρα την απόσταση (σε απόσταση και χρόνο) από τον προορισμό που είναι εισηγμένος στο σύστημα πλοήγησης, η αντίδραση του συστήματος ενδέχεται να είναι διαφορετική κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα σε κάποιες περιπτώσεις αρχικά θα αρκεί μια αυτόματη ρύθμιση του κλιματιστικού στη σωστή θερμοκρασία, προκειμένου ο οδηγός να τονωθεί και να αισθανθεί καλύτερα. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε θα λαμβάνονται και πιο δραστικά μέτρα, όπως η πρόταση για ξεκούραση, με υπόδειξη μάλιστα του ιδανικού σημείου για γίνει κάτι τέτοιο.

Αν και συνολικά δε μιλάμε για ένα ριζικά νέο σύστημα, όντως φέρνει μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο θέμα, οπότε αξίζει να περιμένουμε τις περισσότερες πληροφορίες που η εταιρεία θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο.

[Πηγή: Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube