Honda: Πατέντα για το απόλυτο track car! [+video]

Honda: Πατέντα για το απόλυτο track car! [+video]

Οι Ιάπωνες κατοχύρωσαν τα σχέδια για ένα μικρό, πανάλαφρο, σκληροπυρηνικό ρόουντστερ, πολύ κοντά στο πρωτότυπο Project 2&4 του 2015.

Αυτή η ευρεσιτεχνία κατοχυρώθηκε προχθές στις ΗΠΑ και δείχνει ότι η Honda ασχολείται ακόμα με το Project 2&4 Concept, το διθέσιο υβρίδιο αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας MotoGP.

Η πατέντα περιγράφει μια κατασκευή με πλαίσιο-ραχοκοκαλιά στη μέση του αυτοκινήτου, που μοιάζει πολύ με εκείνο του γυμνού track car που είχαμε δει πριν δύο χρόνια. Η Honda κατέθεσε την αίτηση ευρεσιτεχνίας τον Αύγουστο του 2016 και το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών εξέδωσε το πιστοποιητικό προχθές, στις 16 Φεβρουαρίου 2017.

Με αυτή την περίτεχνη δοκό από χυτό αλουμίνιο, η Honda λέει ότι δημιουργεί «μια δομή πλαισίου που μειώνει τον αριθμό των εξαρτημάτων και επίσης βελτιώνει την ακαμψία ώστε να δίνει στον επιβάτη μια άμεση αίσθηση επιτάχυνσης, όπως σε ένα αυτοκίνητο» [sic]. Το μονοκόμματο πλαίσιο-δοκός θεωρητικά θα βελτιώνει τη σχέση ακαμψίας προς βάρος. Επιπλέον, η κατασκευή θα είναι απλή καθώς όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, τιμόνι, πεντάλ, καθίσματα κλπ., θα βιδώνουν σε βάσεις που θα υπάρχουν πάνω στην αλουμινένια ραχοκοκαλιά.

Η Honda λέει στην πατέντα ότι το σύστημα κίνησης θα τοποθετείται μέσα σε άνοιγμα του πλαισίου. Και θα μπορεί να είναι κινητήρας εσωτερικής καύσης ή και ηλεκτρικό μοτέρ. Στην πρώτη περίπτωση, το ρεζερβουάρ καυσίμου θα έχει και αυτό τη δική του «φωλιά» μέσα στο πλαίσιο. Το ίδιο συνάγουμε ότι θα ισχύει και για την μπαταρία, στη δεύτερη περίπτωση. Σύμφωνα με την πατέντα, μπορεί να υπάρχουν δύο πίσω τροχοί ή και μόνο ένας.

Όταν είναι μόνος του, ο οδηγός θα μπορεί να αφαιρεί το κάθισμα του συνοδηγού για να μειώσει το βάρος του αυτοκινήτου. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόζει ένα αεροδυναμικό φέρινγκ στη θέση του δεξιού καθίσματος.

 Η ιαπωνική εταιρεία προβλέπει δύο εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της παθητικής ασφάλειας. Η πρώτη είναι αερόσακοι, ένας μπροστά κι ένας πίσω από κάθε κάθισμα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι η χρήση τηλεσκοπικών δοκών (βλ. σχήμα), στις ίδιες θέσεις, για την προστασία ακόμη και σε περίπτωση ανατροπής.

Θυμίζουμε ότι η Honda είχε δείξει το Project 2&4 Concept στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το 2015 και ήταν προϊόν συνεργασίας των μηχανολόγων του κλάδου αυτοκινήτων με αυτούς του κλάδου μοτοσικλετών της εταιρείας. Το πρωτότυπο είχε έναν κινητήρα V4 999cc από αγωνιστική μοτοσικλέτα MotoGP, τοποθετημένο πίσω από τον οδηγό, που απέδιδε 215 PS και 12,0 kgm ροπής. Το διθέσιο track car ζύγιζε μόλις 405 kg.

Η πατέντα βέβαια δεν εγγυάται ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπει στην παραγωγή. Μπορεί να κατατέθηκε απλά για να μη φτιάξει κάποιος ανταγωνιστής κάτι παρόμοιο. Όμως το 2015, ο σχεδιαστής του Project 2&4, Martin Petersson, είχε πει στο Top Gear ότι η Honda δεν είχε τελειώσει με το αυτοκίνητο: «Θα υπάρξει επόμενο βήμα. Είχε πολύ θετική ανταπόκριση για να πάμε και να τελειώσουμε το πρότζεκτ κάπου σε κάποιο υπόγειο».

Το αν έλεγε αλήθεια μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω video:

[Πηγές: Free Patents Online, Honda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube