Honda: Έτσι ήταν το πρώτο σύστημα πλοήγησης πριν 36 χρόνια [video]

Honda: Έτσι ήταν το πρώτο σύστημα πλοήγησης πριν 36 χρόνια [video]

Διεθνές βραβείο στη Honda για τον πρώτο πλοηγό στον κόσμο, που πρόσφερε στο Accord του 1981.

Το Electro Gyrocator της Honda βραβεύεται σήμερα από τον παγκόσμιο οργανισμό ΙΕΕΕ (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) ως σταθμός στην ιστορία των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το ΙΕΕΕ αποφάσισε να απονείμει στη Honda το βραβείο IEEE Milestone για το παλιό σύστημά της, που θεωρείται ως ο πρώτος διαθέσιμος στην αγορά πλοηγός, βασισμένος σε χάρτες. O Electro Gyrocator λανσαρίστηκε το 1981, εδώ και 36 χρόνια, και είχε εξελιχθεί σε συνεργασία με την Alpine και την Stanley Electric

Ο Electro Gyrocator δεν ήταν GPS, αφού δεν βασιζόταν σε πληροφορίες από δορυφόρους για να προσδιορίσει τη θέση του αυτοκινήτου. Ήταν ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης το οποίο χρησιμοποιούσε ένα γυροσκόπιο με αέριο Ήλιο που αναγνώριζε την κατεύθυνση στην οποία κινείτο το αυτοκίνητο. Την ίδια ώρα, ένας ειδικά σχεδιασμένος σερβομηχανισμός, προσαρμοσμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου, μετρούσε την ακριβή απόσταση που είχε διανυθεί κάθε στιγμή. Με αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα μπορούσε να υπολογίσει προσεγγιστικά τη θέση του αυτοκινήτου.

Φυσικά, ο Electro Gyrocator δεν μπορούσε να δίνει οδηγίες στροφή προς στροφή. Ήταν όμως ένα πρακτικό εργαλείο, πιο εύχρηστο κι εποπτικό από ένα συμβατικό χάρτη. Οι διαφανείς χάρτες που χρησιμοποιούσε ήταν ειδικά φτιαγμένοι γι’ αυτό το σκοπό, τους έβαζες σε μια υποδοχή της συσκευής και προβάλλονταν σε μια μονόχρωμη φωτεινή οθόνη 6 ιντσών με καθοδικό σωλήνα (σαν παλιά τηλεόραση). Η οθόνη CRT αυτή δεχόταν ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα, το κοντράστ, την κλίμακα προβολής και τη θέση του αυτοκινήτου. Μέσα στο σύστημα περιλαμβανόταν κι ένας μαρκαδόρος για να σημειώνει ο χρήστης τα σημεία εκκίνησης και προορισμού, καθώς και διάφορες ενδείξεις για τη διαδρομή.

Ο Electro Gyrocator ζύγιζε 9 κιλά και προσφερόταν ως έξτρα εξοπλισμός στο Honda Accord δεύτερης γενιάς, από τον Αύγουστο του 1981. Ήταν ένα πανάκριβο σύστημα, που αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο της τιμής του αυτοκινήτου! Δεν είναι παράξενο λοιπόν το ότι η Honda το κατήργησε πολύ σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link:

[Πηγή: Honda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube