H πρόταση της Mazda στο σύστημα Torque Vectoring [video]

H πρόταση της Mazda στο σύστημα Torque Vectoring [video]

Αντίθετα με τους υπόλοιπους κατασκευαστές που αποσκοπούν σε πιο σπορ κράτημα, η Mazda θα χρησιμοποιήσει το torque vectoring για περισσότερη άνεση στην οδήγηση.

Παρότι γνωστή για τη σπορ συμπεριφορά των μοντέλων της, η Mazda θα ακολουθήσει διαφορετικό από το συνηθισμένο δρόμο επάνω στο θέμα που ονομάζεται torque vectoring.

Θα το ονομάσει G-Vectoring Control και ο σκοπός του είναι να κρατάει τον οδηγό πιο ξεκούραστο σε μεγάλες αποστάσεις. Η λειτουργία του βασίζεται σε μικρορυθμίσεις στη ροπή του κινητήρα και το πρώτο μοντέλο που θα το χρησιμοποιήσει θα παρουσιαστεί μέσα στο τρέχον έτος.

Όταν το αυτοκίνητο στρίβει, η ηλεκτρονική μονάδα του κινητήρα θα αλλάζει μέσω του χάρτη ανάφλεξης την απόδοση της ροπής, μέσα σε ένα πλαίσιο 3,1 kgm. Με αυτό τον τρόπο οι τροχοί θα στρίβουν πιο εύκολα, χωρίς ο οδηγός να αντιλαμβάνεται ουσιαστικά κάτι από την επέμβαση του συστήματος. Αυτή την επέμβαση ολοκληρώνει η προσθήκη 5 kg σε κάθε έναν από τους εμπρός τροχούς, η οποία κάνει πιο ομαλή τη διαδοχή των δυνάμεων που δέχεται το πλαίσιο. Όταν για παράδειγμα περνάς από τη φάση της επιτάχυνσης σε αυτή του φρεναρίσματος και ύστερα σε εκείνη του στριψίματος.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επιρροή του συστήματος στο σπορ οδηγικό χαρακτήρα των Mazda όμως η εταιρεία ανακοινώνει ότι αυτό το σύστημα θα «μειώνει αισθητά» την ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι. Ως εκ τούτου οι επιταχύνσεις που δέχονται οι επιβάτες θα έχουν μικρότερες μέγιστες τιμές με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται στην άνεσή τους.

Διαβάστε ακόμα: Οδηγούμε το νέο Mazda MX-5 1.5 SKYACTIV

Σε συνδυασμό δε με τα νέας σχεδίασης καθίσματα των νέων μοντέλων της εταιρείας που θα αγκαλιάζουν μοναδικά το κορμί, υπόσχεται να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο άνεσης που θα απολαμβάνουν οι επιβάτες των Mazda του άμεσου μέλλοντος.

Η λειτουργία του G Vectoring Control μέσω των χαρτών ανάφλεξης είναι δυνατή μόνο και μόνο χάρη στον άριστο έλεγχο της καύσης των κινητήρων SKYACTIV, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι συνολικά σκοπός της είναι ο οδηγός και οι επιβάτες να γίνουν περισσότερο «ένα» με το αυτοκίνητο.

Στην πράξη, οι Βρετανοί συνεργάτες μας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη λειτουργία του συστήματος η οποία μάλιστα σπάνια γίνεται αντιληπτή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να απενεργοπoιήσουν και να ενεργοποιήσουν ξανά το σύστημα προκειμένου να αντιληφθούν τη διαφορά που κάνει, όμως στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται καθαρά η αποτελεσματικότητά του.

[Πηγή: Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube