H Michelin παρουσιάζει το λάστιχο το μέλλοντος [video]

H Michelin παρουσιάζει το λάστιχο το μέλλοντος [video]

Χωρίς αέρα, οικολογικό και «επαναφορτιζόμενο». Έτσι σχεδιάζει η Michelin το λάστιχο για τα μελλοντικά αυτοκίνητα.

Ο Γάλλος κατασκευαστής μόλις παρουσίασε το κόνσεπτ για ένα λάστιχο που προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής όσο και αυτή του αυτοκινήτου. Αρκεί μόνο να αλλάζεις το πέλμα με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, εξ ου και η επαναφορτιζόμενη εμφάνιση.

Ενώ τα πρότζεκτ των ιπτάμενων αυτοκινήτων τοποθετούνται σε ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό, τα αυτοκίνητά μας συνεχίζουν να κυκλοφορούν με τα λάστιχα όπως τα γνωρίζουμε στο βασικό σχεδιασμό εδώ και δεκαετίες.

Από την άλλη, ακόμη κι αυτά τα ίδια τα αυτοκίνητα γνωρίζουν αλματώδη ανάπτυξη. Έχουμε εμπρός μας τον εκδημοκρατισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οσονούπω την αυτόνομη οδήγηση, οπότε γιατί να μη υπάρξει μια ανατροπή στην τεχνολογία και των ελαστικών;

Ένα τέτοιο πρότζεκτ λοιπόν μόλις παρουσίασε η Michelin στο Montréal, στον Καναδά. Πρόκειται για το λάστιχο του μέλλοντος, υπό τη μορφή που η γαλλική εταιρεία ονομάζει «Vision». Ένα πολύ εύστοχα επιλεγμένο όνομα, καθώς αυτό το καινούργιο λάστιχο δεν είναι προφανώς έτοιμο να μπει σε ευρεία παραγωγή. Πάντως, 15 πατέντες έχουν ήδη κατατεθεί από την εταιρεία.

Στην περίπτωσή μας, το ελαστικό συγχωνεύεται με τη ζάντα. Το πέλμα αποτελεί έτσι ενιαίο σώμα με μια δομή ικανή να υποστηρίξει το βάρος του αυτοκινήτου. Το λάστιχο είναι χωρίς αέρα, ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλατάρει ή να σκάσει και το προσδόκιμο της ζωής του είναι όσο και του αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

Και κυρίως είναι «επαναφορτιζόμενο»: Με τη βοήθεια ενός εκτυπωτή 3D, μπορεί να αποθέσεις τη σωστή ποσότητα του καουτσούκ στο πέλμα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Η τεχνική αυτή θα επιτρέπει επίσης να προσαρμόζεις τακτικά την επιφάνεια του ελαστικού ανάλογα με την προβλεπόμενη διαδρομή ή τις καιρικές συνθήκες. Η Michelin αναφέρει ότι «το υλικό που χρησιμοποιείται, που αναφέρεται στη τεχνολογία βουλκανισμού (σκλήρυνσης) εν ψυχρώ, προσφέρει την ίδια απόδοση με ένα συμβατικό πέλμα». Η εργασία αυτή θα μπορούσε να γίνει σε κατάλληλους σταθμούς, όπως φαίνεται σε ένα video επίδειξης.

Με χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, το ελαστικό Vision ενσωματώνει αισθητήρες που του επιτρέπουν να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την κατάστασή του. Είναι επίσης ένα οικολογικό λάστιχο, καθώς είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμη και το πέλμα είναι βιοδιασπώμενο.

H Michelin δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με την εκτιμώμενη ημερομηνία που θα μπορούσε να λανσαριστεί εμπορικά ένα τέτοιο λάστιχο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube