Γυαλιά με συνδεσιμότητα εναντίον της υπνηλίας στο τιμόνι [video]

Γυαλιά με συνδεσιμότητα εναντίον της υπνηλίας στο τιμόνι [video]

Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι ένα ατύχημα στα τέσσερα στο δρόμο συνδέεται με την υπνηλία.

Η υπνηλία στο τιμόνι είναι ένα θέμα που δεν εμπνέει για διορθωτικές ενέργειες.

Αλλά ξαφνικά, ένας Γάλλος ειδικός στους διορθωτικούς φακούς αποφάσισε να… ανοίξει τα μάτια του σε αυτό το φαινόμενο και να νικήσει το γλάρωμα. Και μάλιστα σε τιμή ενός κλασικού σκελετού γυαλιών.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και πειραμάτων από μηχανικούς στη Γαλλία για να καταλήξουν τελικά σε αυτά τα ειδικά, διασυνδεδεμένα γυαλιά. Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι μόνο το 62% των ερωτηθέντων Γάλλων αναγνωρίζουν πότε αισθάνονται κόπωση, οπότε σταματούν να οδηγούν για να ξεκουραστούν, αυτό το «αξεσουάρ» θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως κοινωνικής χρησιμότητας.

Αλλά πώς λειτουργεί; Καταρχήν κατασκευάζονται από ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή. Στη συνέχεια, διαμορφώνονται, συνδεόμενα με ένα κινητό τηλέφωνο και λειτουργούν χάρη στο Bluetooth. Ο σκελετός περιλαμβάνει αισθητήρες υπερύθρων, επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο. Ο σκοπός μιας τέτοιας συσκευής είναι να μετρήσει τις παραμέτρους που προσδιορίζουν τα πρόδρομα σημάδια ύπνου, όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων, το χασμουρητό και τα στιγμιαία κρεμάσματα του κεφαλιού.

Με το που θα διαγνωστούν τα πρώτα σημάδια υπνηλίας, τα λαμπάκια που είναι τοποθετημένα στις πλευρές του σκελετού αναβοσβήνουν. Ενώ ένα μήνυμα στέλνεται στο κινητό τηλέφωνο του οδηγού, όπως και των επιβατών, προκειμένου να ειδοποιήσουν ότι είναι ώρα για να ξεκουραστεί ο οδηγός. Ελαφρύς και ανθεκτικός στο νερό, ο σκελετός έχει αυτονομία μίας ημέρας και μπορεί φυσικά να συνδυαστεί και με διορθωτικούς φακούς όρασης.

Το ενδιαφέρον αυτό βοήθημα με την ονομασία «Ellcie-Healtly» αποκαλύφθηκε -παρά τον αγγλική ονομασία του- στην 3η εκδήλωση Assises για την παραγωγή στη Γαλλία, ένα ραντεβού αφιερωμένο στην υπεράσπιση των γαλλικών προϊόντων, των θέσεων εργασίας και της τεχνογνωσίας. Και θα τα βρείτε με σήμα της Optic 2000 που προχώρησε στην επένδυση για την έρευνα και τα πειράματα γι' αυτά το σούπερ σκελετό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube