Ford: Σύστημα αντιμετώπισης του πλευρικού ανέμου [video]

Ford: Σύστημα αντιμετώπισης του πλευρικού ανέμου [video]

Το ηλεκτρονικό σύστημα βοηθάει τον οδηγό σε ευαίσθητα στον άνεμο οχήματα, και είναι στάνταρ σε όλα τα Ford Transit.

Ο πλάγιος άνεμος μπορεί να μην απασχολεί τον οδηγό σε συνηθισμένα αυτοκίνητα, όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε βαν και φορτηγά με μεγάλη πλευρική επιφάνεια.

Η πιο επικίνδυνη περίπτωση είναι όταν φυσάει δυνατός πλάγιος άνεμος στον αυτοκινητόδρομο όπου κινείσαι με μεγάλη ταχύτητα. Εκεί μια απρόσμενη, δυνατή σπηλιάδα μπορεί να εκτρέψει το βαν από την πορεία του και να το στείλει στη διπλανή λωρίδα ή και έξω από το δρόμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ριπή ανέμου ανατρέπει νταλίκα πάνω σε περιπολικό [video]

Σε περίπτωση πολύ δυνατών ανέμων, δεν μπορεί βέβαια κανένα σύστημα να καταργήσει τους νόμους της Φυσικής. Όμως και σε πιο ήπιες καταστάσεις, ο οδηγός του βαν πρέπει να κάνει συνεχείς διορθώσεις πορείας, πράγμα που τον κουράζει σε μεγάλες διαδρομές.

Γι’ αυτό και η Ford εξέλιξε ένα σύστημα Side Wind Stabilisation που μειώνει αυτό το στρες του οδηγού. Και τοποθετεί τώρα το σύστημα αυτό στο βασικό εξοπλισμό όλης της σειράς των Transit.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες που παρακολουθούν συγκεκριμένες παραμέτρους 100 φορές το δευτερόλεπτο ώστε να αντιλαμβάνεται ακόμη και τη μικρότερη πνοή ανέμου.

Αν ανιχνευτεί σημαντική πνοή πλευρικού ανέμου, το σύστημα του Transit ενεργοποιεί ελαφρά τα φρένα στη μία πλευρά του αυτοκινήτου για να το κρατήσει στην πορεία του. Η επέμβαση γίνεται με διακριτικό τρόπο που δεν ενοχλεί τον οδηγό, τόσο που κάποιοι οδηγοί μπορεί και να μην το καταλάβουν καθόλου. Γι’ αυτό και όταν ενεργοποιηθεί, παρουσιάζεται ένδειξη στον υπολογιστή ταξιδιού.

Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες πάνω από τα 80 km/h και αντιδρά σε λιγότερο από 200 ms (0,2”) – χρόνο αντίδρασης που είναι μικρότερος από των περισσότερων ανθρώπων σε τέτοιες καταστάσεις.

Θα επαναλάβουμε πάντως ότι το σύστημα είναι βασικά για να ξεκουράζει τον οδηγό και δεν αποτελεί πανάκεια. Αν φυσούν θυελλώδεις άνεμοι, μη βγείτε με το Transit στην εθνική για τελικές…

[Πηγή: Ford]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube