Έτσι θα είναι το ταμπλό του μέλλοντος;

Έτσι θα είναι το ταμπλό του μέλλοντος;

Σε ένα όχι και πολύ μακρινό μέλλον, το ταμπλό αυτού του τύπου πιθανότατα θα υποστηρίζει τα ημί-αυτόνομα και αυτόνομα αυτοκίνητά μας.

Καθώς η αυτόνομη οδήγηση βαδίζει με γοργά βήματα και τα αυτοκίνητα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα αυτενέργειας, η ανάγκη για το παραδοσιακό ταμπλό όπως το γνωρίζουμε σήμερα ολοένα και μικραίνει.

Τα πρώτα δείγματα βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή με τα αυτοκίνητα να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στα media αντί στη «λειτουργικότητα». Οπότε βλέπουμε όλο και περισσότερο να εξαφανίζονται κουμπιά και διακόπτες, για να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου θα εξαφανιστούν ολοκληρωτικά και διά παντός.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλο το συγκρότημα των σημερινών «οφθαλμών» και οργάνων με τις παραδοσιακές ή ψηφιακές βελόνες θα ενταχθεί σε μια μεγάλη κύρια οθόνη που θα περιλαμβάνονται επίσης και κατ’ επιλογή τα media, η πλοήγηση, οι διάφορες ρυθμίσεις και ό,τι άλλο προκύψει. Ένα τέτοιο δείγμα έχουμε ήδη δει από τη Mercedes-Benz, αν και η μορφή του παραμένει ακόμη συμβατική με τις διάφορες «βελόνες» εμπρός από τον οδηγό.

Αν όμως παρατηρήσετε αυτές τις φωτογραφίες του MIRi UX από κάποιον Jason Kim θα δείτε αυτό που σας προαναφέραμε: Μια τεράστια, μονοκόμματη οθόνη που απλώνεται από τη μια άκρη του ταμπλό μέχρι την άλλη και χωρίζεται σε πολλαπλές ενότητες.


Για παράδειγμα, στα αριστερά (προφανώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο LHD), έχεις εμπρός σου το ταχύμετρο, το οδόμετρο, την αυτονομία, τη δορυφορική πλοήγηση και τις ρυθμίσεις του cruise control, συν το τραγούδι που ακούς από την playlist που έχεις επιλέξει. Στα δεξιά του υπάρχει ένας μεγάλος χάρτης που καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με τη διπλανή ενότητα των media, στο κέντρο της οθόνης, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις την τηλεοπτική εκπομπή της προτίμησής σου.


Όσο για το εναπομείναν τμήμα στα δεξιά της γιγάντιας οθόνης διακρίνεται ένα «app multi section», όπου μπορείς να ελέγχεις τα social media, να κατεβάζεις περισσότερες εφαρμογές, να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο και πολλά ακόμη. Και τέλος, κάτω και στο κέντρο υπάρχει μια μικρότερη οθόνη που απεικονίζει τις λειτουργίες του συστήματος κλιματισμού, ενσωματώνει τα «αλάρμ» και περνά σημαντικές πληροφορίες προς υπενθύμιση…


Και πότε θα γίνουν όλα αυτά; Δεν γνωρίζουμε προσωπικά τον Jason Kim για να ξέρουμε πόσο αισιόδοξος είναι, αλλά η ημερομηνία στην οθόνη του λέει 26 Ιουνίου 2024! Κομμάτι δύσκολο για τότε…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube