Ένας 3D-printed κινητήρας Subaru WRX, που δουλεύει! [video]

Ένας 3D-printed κινητήρας Subaru WRX, που δουλεύει! [video]

Είναι μινιατούρα, βέβαια, αλλά μας δείχνει όλα τα μυστικά της λειτουργίας του και τα πλεονεκτήματά του.

Ποιος είναι ο λόγος που τα μοντέλα της Subaru έχουν βρει θέση στις καρδιές των βενζινοαίματων; Είναι βέβαια η συμμετρική τετρακίνηση, αλλά βασικά είναι ο boxer κινητήρας.

Ο επίπεδος τετρακύλινδρος με τα αντικριστά έμβολα είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα, και αξίζει να δει κανείς πώς λειτουργεί. Το μάθημα αυτό αναλαμβάνει να μας το κάνει το πολύ ενημερωτικό κανάλι του YouTube, Engineering Explained”. Και χρησιμοποιεί για εποπτικούς λόγους έναν λιλιπούτειο boxer WRX φτιαγμένο με την τεχνολογία του 3D-printing, δηλαδή με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, διαδοχική εναπόθεση υλικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ EDAG Genesis, ένα αυτοκίνητο από 3D printer

Το βασικό πλεονέκτημα του επίπεδου κινητήρα, απέναντι στους εν σειρά και τους V, είναι βέβαια το χαμηλό κέντρο βάρους του, που χαμηλώνει αντίστοιχα το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου, χαρίζοντάς του καλύτερο κράτημα στο δρόμο. Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι μόνο η Subaru και η Porsche χρησιμοποιούν σήμερα κινητήρες με αυτή την αρχιτεκτονική. Πριν μερικές δεκαετίες ήταν πολύ πιο διαδεδομένοι, αφού το Σκαθάρι της VW και όλες οι παραλλαγές του είχαν επίπεδο 4κύλινδρο κινητήρα.

Σήμερα, 4κύλινδρους boxer έχουν μόνο τα Subaru και οι Porsche 718 Boxster και Cayman. Ίσως λοιπόν σε λίγα χρόνια, το αυξημένο κόστος τους και η διάδοση της υβριδικής κίνησης να σημάνουν το τέλος αυτών των ιδιαίτερων κινητήρων. Οπότε, εμείς τουλάχιστον θα ξέρουμε τα μυστικά τους για να τους θυμόμαστε…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube