Ένα σειριακό κιβώτιο φτιαγμένο από ελληνικά χέρια [video]

Ένα σειριακό κιβώτιο φτιαγμένο από ελληνικά χέρια [video]

Συγχαρητήρια αξίζουν στους μηχανικούς από τη Θεσσαλονίκη που έφτιαξαν ένα αγωνιστικό σειριακό 6άρι κιβώτιο, αρχικά για κινητήρες της Peugeot.

Μπορεί ως Έλληνες να έχουμε ελάχιστη παράδοση στην κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, ειδικά για αγωνιστική χρήση, όμως προσπάθειες όπως αυτή των συγκεκριμένων Θεσσαλονικιών δείχνουν ότι όλα είναι δυνατά.

Τα εύσημα ανήκουν στην εταιρία GRT, γνωστή στον χώρο των αγώνων μεταξύ άλλων για το ελεγχόμενο διαφορικό που κατασκευάζει για Peugeot και Citroen εδώ και αρκετά χρόνια. Για το επόμενο βήμα, την κατασκευή και εμπορική διάθεση ενός πραγματικού σειριακού κιβωτίου ταχυτήτων, συνεργάστηκε με την Jamsport, γνωστή για την κατασκευή αναρτήσεων. Και οι δύο εταιρίες έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Το σειριακό κιβώτιο που έφτιαξαν βασίζεται στο καβούκι του κιβωτίου με κωδικό «ΒΕ» του ομίλου PSA, αλλά με λίγες αλλαγές μπορεί να τοποθετηθεί και σε μοντέλα άλλων κατασκευαστών με τον κινητήρα τοποθετημένο εγκάρσια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της GRT το κιβώτιο «έχει ενισχυμένο πρωτεύοντα άξονα, εσωτερικές ενισχύσεις για την μεγίστη αξιοπιστία των γραναζιών, μεταλλικές φουρκέτες και γρανάζια με 0 μοίρες ελίκωσης για τη μέγιστη δυνατή αντοχή. Διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα για το κόψιμο του κινητήρα ενώ προαιρετικά διατίθεται και εγκέφαλος με ολοκληρωμένο σύστημα cut-off για γρηγορότερες αλλαγές και τη μεγίστη αξιοπιστία του κιβωτίου».

Το κιβώτιο συνδυάζεται με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης ρυθμιζόμενο σε τέσσερα ποσοστά εμπλοκής (έως 60%). Έχει έξι σχέσεις για χρήση σε πίστα ή ράλι και τέσσερις σχέσεις για αγώνες dragster. Αν και υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής διαφορετικών σχέσεων έτσι ώστε να καλυφθεί κάθε απαίτηση, οι προτεινόμενες από τη GRT σχέσεις για κάθε χρήση αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα, και συνδυάζονται με τελική σχέση διαφορικού από 3,5 έως 6,2:1.

Χρήση
Πίστα2,381,751,51,31,141,0
Ράλι2,632,081,661,351,151,0
Dragster3,01,851,351,1--


Το κόστος του κιβωτίου ξεκινάει από τα €5.500 για την 4τάχυτη και τα €6.500 για την 6τάχυτη εκδοχή, με το διαφορικό να χρεώνεται σε κάθε περίπτωση επιπλέον. Αν σας φαίνονται πολλά, μάλλον δεν ξέρετε πόσο κοστίζει ένα αντίστοιχο κιβώτιο από κάποιον καταξιωμένο κατασκευαστή του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπροούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες στο grtgouletsos @ gmail.com ή στο 6947276901.

Μπορούμε να δούμε το σειριακό κιβώτιο της GRT εν δράσει στο project car της εταιρίας, ένα πολύ ιδιαίτερο Peugeot 106, στην πίστα των Σερρών:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube