Δείτε πώς κατασκευάζεται μία κυλινδροκεφαλή [video]

Δείτε πώς κατασκευάζεται μία κυλινδροκεφαλή [video]

Δείτε πώς ένα κομμάτι αλουμίνιο μετατρέπεται σε λίγα λεπτά σε μια καλογυαλισμένη κυλινδροκεφαλή.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο που κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα. Γενικώς. Από τα υλικά μέχρι τις μεθόδους συναρμολόγησης του αμαξώματος και τη δημιουργία των μηχανικών μερών.

Κάποτε οι κυλινδροκεφαλές φτιάχνονταν στο χέρι. Με χύτευση σε καλούπι. Και στη συνέχει όλο το σκάλισμα και η εσωτερική επεξεργασία για τη λείανση γινόταν από εξειδικευμένους τεχνίτες. Σε κάποιους κινητήρες συνεχίζουν να κατασκευάζονται με αυτό τον τρόπο. Στους πιο εξειδικευμένους. Όμως η ανάγκη για αυξημένο όγκο παραγωγής εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από τα ρομποτικά μηχανήματα CNC.
 

Εργαλεία κοπής και φινιρίσματος υψηλής ακρίβειας, ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Χρησιμοποιούνται τόσο από ανεξάρτητα μικρά μηχανουργεία όσο και από εργοστάσια. Οι δυνατότητες τους, το μέγεθος και η τιμή τους φυσικά διαφέρουν, αναλόγως. Στο video που βρήκαμε βλέπετε πως ένα κομμάτι αλουμίνιο μετατρέπεται σε ελάχιστο χρόνο σε μία κυλινδροκεφαλή. Το μηχάνημα κοπής ανοίγει τις οπές για τις βίδες του δεσίματος, τα κανάλια ψύξης και λίπανσης, τα ανοίγματα των βαλβίδων κ.λπ. Βλέπουμε μάλιστα ότι κάνει και τη λεπτοδουλειά του φινιρίσματος των εσωτερικών επιφανειών τριβής. Αν και πάντα θα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ροϊκή εξέλιξη από έναν καλό μαστόρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube